2024. április 18., csütörtök

Április elején állásbörze Topolyán

Eddig tizenöt cég erősítette meg hivatalosan a részvételi szándékát

A Topolyai Művelődési Ház kiállítótermében április nyolcadikán tíz és tizenhárom óra között rendezik meg nyolcadik alkalommal az állásbörzét, amely esemény megkönnyítheti a munkaadók és a jövőbeli munkavállalók egymásra találását. A rendezvénnyel kapcsolatban Danijela Jeremić koordinátor, a helyi munkaközvetítő munkatársa osztotta meg velünk a legfontosabb tudnivalókat.

Danijela Jeremić, a munkaközvetítő munkatársa (Benedek Miklós felvétele)

Danijela Jeremić, a munkaközvetítő munkatársa (Benedek Miklós felvétele)

– A rendezvény a topolyai helyi önkormányzat és a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat helyi kirendeltségének együttműködésével valósul meg. Eddig tizenöt cég erősítette meg hivatalosan a részvételi szándékát, további négy vállalat pedig telefonon jelentkezett. A kiállítóteremben egyébként huszonöt kiállító fér el, és reményeink szerint a börze napjáig ez be is fog telni. A legtöbb munkaadó természetesen Topolyáról érkezik, de több szabadkai cég is jelezte részvételi szándékát. Ez az első alkalom, hogy Szabadkáról is jelentkeztek, mivel szemmel láthatóan az ottani munkaerőpiacon szükség mutatkozott a terjeszkedésre és a más községekből érkező dolgozókra. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy évente legalább egy alkalommal nagy szükség van az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre, hogy megkönnyítsük a munkaadók és a jövőbeli munkavállalók találkozását.

Jeremićtől megtudtuk, hogy a munkabörzén jelen lesz két biztosítótársaság, a Generali és a Wiener Städtische, a Benu gyógyszertár, az Eminent Kft., az Ipon Security, a szabadkai Gordon cég (a vállalat már tavaly is nagy számú munkakeresőnek adott munkát, akik szervezetten juthatnak el munkahelyükre Topolyáról, és az idén is több mint kétszáz munkást keresnek varrodájukba), a Norma Group szabadkai vállalata, a Contitech Fluid Serbia Kft., a DTD Krivaja Vízgazdálkodási Vállalat, a Capriolo, a Pöttker Kft., az ATB Sever Kft., az AIK Bačka Topola, a bácskossuthfalvi Sila Kft., a Masterfood Jovanović i sinovi, a Termovent SC acélöntöde, a Gomex Kereskedelmi és Forgalmazó Kft., a Zobnatica Rt. és a Smartcom. Ezek a cégek különböző profilú munkásokat keresnek, biztosítási ügynököket, két gyógyszerészt, varrónőket (gyakorlattal vagy gyakorlattal nem rendelkező személyeket), biztonsági őröket, különböző üzemeltetőket, karbantartókat, mérnököket, minőségellenőröket, kőműveseket, ácsokat, grafikusokat, autófényezőket, irodai munkásokat, lakatosokat, fémesztergályosokat, villanyszerelőket, raktárosokat, henteseket. Danijela Jeremić arról is beszélt, hogy a náluk bejelentkezett munkanélküliek között találhatóak a felsorolt munkahelyekre alkalmas iskolai végzettséggel rendelkező személyek, kivéve a gyógyszerészeket, amelyekből a mái napig hiány van a városban.

A munkaügyi szolgálat az állásbörzét megelőzően képzést szervez a jelentkezők számára, hogy minél jobban felkészüljenek, hogy minél jobb önéletrajzokat írjanak, illetve megtanulhatják azt is, hogyan viselkedjenek, mit mondjanak a munkaadók előtt, hogy minél jobb színben mutatkozzanak meg. Fontos megemlítenünk azt is, hogy a topolyai községben megközelítőleg háromezer munkanélkülit tartanak számon. Ennek mintegy fele alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, és ezen az állásbörzén számukra is érkeznek ajánlatok egyes cégektől.

Hogyan írjunk CV-t?

A topolyai Aspera Astra ifjúsági egyesület tanfolyamot szervez, amelyen a CV-k, rezümék, önéletrajzok írásának módját sajátíthatják el az érdeklődők. A tanfolyam március 26-án 10 órakor kezdődik Topolya Község Fejlesztési Társulásának irodájában, a Fő utca 12-es szám alatt. A műhelymunkán való részvétel ingyenes. A tanfolyam jó lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok felkészüljenek az állásbörzére, de a későbbi álláskeresés tekintetében is hasznos információkkal látja el a résztvevőket.