2024. április 24., szerda
ÉRDEKES HONLAPOK

Insajder online és más érdekes honlapok

A B92 televízió a tavalyi év folyamán szüntette be az Insajder című riportműsor sugárzását, amivel óriási űr támadt a szerbiai tényfeltáró újságírás terén. Azonban a hónap elején a térségben legnézettebbnek számító riportműsor gárdája Brankica Stankovićtyal elindította az Insajder internetes változatát (www.insajder.net), amelyen naponta friss tartalommal jelentkezik.

Az Insajdert 2004-ben kezdte el sugározni a televízió, és a műsor szerkesztősége többek között számos háborús gonosztettről, korrupciós ügyről, a biztonsági szolgálat által elkövetett bűntényekről, Zoran Đinđić miniszterelnök elleni merényletről, közvállalatok sikertelen magánosításáról stb. szerzett és tárt fel különböző bizonyítékokat.

***

A művészettörténet egyik legvitatottabb alakjának talán Hieronymus Bosch, németalföldi festő tekinthető, aki alkotásain keresztül az emberi bűnöket, gyengeségeket mutatta be, és ostorozta. Képein a szimbolikus alakok és tárgyak olyan összetett, eredeti és fantáziadús ikonográfia részei, amelynek értelme még a saját korában is sokszor homályos maradt. Bosch, azonkívül, hogy az alkotásain egyfajta félelem és zavar előidézésére használta a démonok, félig emberi, félig alakok és gépek képeit, egyben az emberi gonoszságot is tökéletesen ábrázolta. Ugyanakkor művészetével nagyban hozzájárult a XX. század szürrealista mozgalmainak a kialakulásához.

A www.tuinderlusten-jheronimusbosch.ntr.nl/en honlapon egyik legismertebb művét, a Gyönyörök kertje című táblaképét csodálhatjuk meg. Az interaktív oldalon található nagy felbontású felvételnek köszönhetően a legapróbb részletekig is megvizsgálhatjuk az alkotást. Az egerünk görgőjének a segítségével bármelyik részletet kinagyíthatjuk, a táblaképen található ikonokra klikkelve kinagyíthatjuk az adott részletet, amelyekhez audiokommentár is társult. Ezenkívül létezik egy ún. Tours opció is, amelyre kattintva a felhasználót egy összefoglalással vezetik végig a képen.

***

Balla Ákos, fiatal képzőművész, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészet-tanára 1976-ban látta meg a napvilágot, az általános iskola és a középiskola után az SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd pedig a budapesti Moholy – Nagy Művészeti Egyetemen végezte el tanulmányait. A képzőművészet mellett bútortervezéssel és bőrdíszműsséggel is foglalkozott. 2002 óta számos hazai és magyarországi képzőművészeti kiállításon szerepelt alkotásaival. A www.ballaakos.com címen található honlapján pedig a világhálón is megtekinthetjük az alkotásait.

***

A tudományos dokumentumok Pirate Bayének (a világ egyik legnépszerűbb torrentoldala) nevezhető a Sci-Hub (www.sci-hub.io) elnevezésű oldal, amelyet egy orosz idegkutató indított az útjára, hogy minél több tudományos dokumentum álljon a világ kutatóinak a rendelkezésére. Az oldal elindítójának ugyanis elege lett abból, hogy rajta kívül még sok kutatónak nincs pénze a különböző tanulmányok megvásárlására. Gondolom mondani sem kell, hogy az oldal gyorsan népszerű lett a szakmabeliek körében, és jelenleg tanulmányok százezrei találhatóak meg a honlapon. A tavalyi év végén egy New York-i bíróság az oldal bezárására szólította fel az orosz kutatót, aki szerencsére nem zárta be a tudományos kincsesbányát. Az oldal sikere egyébként elsősorban annak köszönhető, hogy a kutatók élete sehol sem rózsás, és nemcsak a szegényebb tudósoknak okoz komoly gondot az, hogy anyagi okok miatt képtelenek hozzáférni a legújabb tudományos dokumentumokhoz. Példának okán a közelmúltban a Harvard és a Cornell Egyetem is kénytelen volt lemondani a tudományos újságok előfizetését.