2024. április 16., kedd
CÍMLAPTÖRTÉNET

A választás hatalma

Az újvidéki Erős Dávid és Úri Attila egyedi és humánus vállalkozása

A környezettudatos vásárlás nem újdonság. Egyre népszerűbbek a fair trade (méltányos kereskedelem) márkák, ezek mind arról szólnak, hogy a divatnak ne legyen káros hatása. A fiatalok viszont egy lépéssel tovább szerettek volna lépni, hogy a vásárló aktív szerepet vállalhasson a már okozott károk visszafordításában. A termékeikhez nem csupán újrahasznosított anyagokat használnak, hanem fákat is ültetnek. Nem pusztán egy környezetbarát márkát szándékoznak létrehozni, hanem egy olyat, amely lehetővé teszi, hogy aktívan részt vehessünk a problémák megoldásában. Az egyedi vállalkozásról Dáviddal beszélgettünk.

Mit kell tudni a Choose projektumról?

Erős Dávid és Úri Attila (Ótos András felvétele)

Erős Dávid és Úri Attila (Ótos András felvétele)

– Az alapötlet az volt, hogy hozzunk létre egy olyan platformot, amelynek segítségével a jó szándékú emberek a tudatos vásárlói döntéseikkel könnyebben válhatnak aktivistává. Alapvetően egy fogyasztói társadalomban élünk, és, hogy a leghatékonyabb módon befolyásoljuk a világ sorsát, az a fogyasztói döntéseinken keresztül lehetséges. Nagy szakadék van a nonprofit és a for-profit szektor között, mi ezt szerettük volna áthidalni. Ez a Choose-nak a lényege. A választásunk azért esett a divatra, mert az olyan iparág, amely a márkák megkülönböztetésén alapszik. Ha ki akarsz tűnni a divat világában, akkor azt csak úgy tudod megtenni, ha hatalmas összegeket fektetsz a reklámkampányokba. Ezek általában nem informatív, hanem manipulatív reklámok. Szerintünk sok embernek már elege van a photoshoppolt modellekből és az értelmetlen reklámokból, amelyek zöme a divatipart hirdeti. Egy vezető divatmagazin reklámjának az árából másfél millió fát tudnának elültetni. Sok az olyan ember, aki már megcsömörlött a mindent körülvevő reklámszmogtól.

Eldöntöttük, hogy egy olyan márkát hozunk létre, amelynek reklámozásába nem fektetünk pénzt, hanem az arra szánt összeget jótékony célokra fordítjuk. Ezek közé a célok közé tartozik a fák ültetése, gyermekek étkeztetése, illetve ivóvíz biztosítása. Az internet korszaka előtt csupán a hagyományos médiumokon keresztül volt lehetséges hirdetni valamit. Ma már az interneten keresztül mindannyian össze vagyunk kötve, és az információ alternatív úton is terjedhet. Ha valakinek tetszik az ötlet, akkor megosztja az interneten, ezen alapszik a Choose.

Mondj valamit magáról az ötletről és magatokról.

– Kettőnk ötlete volt, az Attiláé és az enyém. Eleinte nem is divatról volt szó, mivel egy webshopot szerettünk volna létrehozni. Sokféle ötletünk volt, majd szép lassan kikristályosodott, hogy mit is akarunk. Másfél évig dolgoztunk elképzeléseink fejlesztésén. Mindketten újvidékiek és abszolvens egyetemisták vagyunk, én alkalmazott matematikát tanulok, Attila pedig ipari mérnöknek tanul. Semmi közünk a divathoz és a formatervezéshez. A tanulmányaink végén szerettünk volna valami szép dologgal foglalkozni. Ha a jövőben a Choose projektumhoz hasonló dolgokkal tudnék foglalkozni, az morális szempontból jobban kitöltene, mintha egy nagy korporáció apró láncszeme lennék, ahol mindenki a profitot hajszolja. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy az álmaim megvalósításán dolgozhatok, hogy olyasvalamiben tevékenykedek, amiről azt hiszem, hogy pozitív változást hozhat.

Mi található a kínálatban, és hogyan lehet megvásárolni a termékeiteket?

– Pólók, pulóverek és kézzel készített ékszerek vannak jelenleg a kínálatunkban, amely idővel bővülni fog. A crowdfunding kampányunkat nemrégen indítottuk el (közösségi finanszírozó kampányt) az Indiegogo honlapon. Ezen a honlapon az emberek ismertetik elképzeléseiket és termékeiket, és akiknek elnyeri a tetszését, azok egy-egy vásárlással támogatják a projektum létrejöttét. Amikor a 45 napos kampány véget ér, akkor kezdődik el a nagybani termelés, majd az előre megrendelt termékek kiszállítása, és életre kel a márka. A kampány április közepén ér véget, és az Indiegogo honlapon követhető, ahol a vásárlók kiválaszthatják a nekik tetsző Choose termékeket (www.indiegogo.com/projects/ch8se).

Kivel működtök együtt a nemes célok megvalósítása érdekében?

– Mi nem foglalkozunk faültetéssel, hanem három nonprofit szervezettel működünk együtt. A faültetés terén a Los Angeles-i The Eden Projects szervezettel működünk együtt. A projektum külön érdekessége, hogy nem csupán a faültetésről szól, hanem inkluzív, szociális programokon keresztül történik a fák ültetése. Madagaszkáron, Etiópiában, Haitin és Nepálban elszegényedett emberek ültetik ezeket a fákat, és ezáltal meg tudják teremteni az egzisztenciális alapfeltételeket maguk és a családjuk számára is. Számtalan dolog van kapcsolatban egymással, például az erdők telepítésével megállítják a talaj erózióját, és ezáltal újra termelhetnek.
Együttműködünk a seattle-i One Day's Wages szervezettel is, rajtuk keresztül a különböző, szárazság sújtotta régiókban biztosítjuk az ivóvizet. Ez általában kutak fúrására vagy szanitációs edukációk támogatását jelenti. Egy póló ára például 46 hónapig tud valakinek ivóvizet biztosítani. Nyilván ez nem lehet ennyire egyszerű, megvan, hogy hány eladott póló után tudunk egy kutat fúrni.
A gyermekek étkeztetése az Élelmezési Világprogramon (World Food Programme) keresztül történik. Ez a projektum nem csupán az élelmezésről szól, mivel iskolai étkeztetés formájában történik, ezáltal az edukációt is elősegíti. A program a szegény családokban arra ösztönzi az embereket, hogy elküldjék a gyermekeiket az iskolába, hiszen a tanulás mellett kapnak ételt is.
Igyekeztünk úgy kiválasztani ezt a három projektumot, hogy ne csak elszigetelt problémákon segítsünk, hanem, több síkon tudjunk hatni, és az adott közösségek kikerüljenek az extrém szegénységből.

Mi a megszokott gyakorlat a tömeggyártásban?

– Mindig olcsóbb megvenni egy tömeggyártásban készült terméket, amit minden etikai szempontot figyelmen kívül hagyva készítettek el, a lehető legolcsóbb munkaerő felhasználásával és szörnyű körülmények között. Nyilván a mi piacunk nehezebben tudja megfizetni azt a terméket ami nem itt készült, viszont egy amerikai számára ez egyáltalán nem jelent problémát, csupán döntés kérdése. Amíg a nagyon olcsón és hihetetlenül szennyező technológiával előállított termékeket megvásároljuk, addig azokat gyártani is fogják. Ha el szeretnénk érni, hogy ilyen termékeket ne állítsanak elő, azt csak úgy valósíthatjuk meg, ha nem vesszük meg azokat, és más alternatívákat választunk.


Mi az alternatív megoldás?

– Nagyon kevés a világon az olyan márka, amely számszerűleg ki tudja mutatni a donációinak a hatását. Mindössze két-három ilyen márkára bukkantam az interneten, olyanra viszont, amely a teljes reklámbüdzséjét jótékonysági célokra fordítja, nem találtam.

A lényeg, hogy intuitív és transzparens platformot csináljunk. Van olyan márka, amelyik azt mondja, hogy ennyi meg ennyi százalékot ad ilyen meg ilyen jótékonysági szervezetnek. Gyakran megtörténik, hogy a különféle szervezeteknek átutalt pénzek jelentős részéből csupán pár százalék jut el a végfelhasználókhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Mi azt szerettük volna, hogy a vásárlónak valóban legyen betekintése abba, mire fordítottuk a pénzét. Ki szeretnénk mutatni, hogy egészen pontosan mi jut el a végfelhasználóhoz, és mi lesz a hatása a vásárlói döntésnek, ezért is adtuk azt a nevet, hogy Choose.