2024. április 18., csütörtök

Szerbia legjobb iskolái között a Petőfi

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepelte az újvidéki Általános Iskola

A diákok számát tekintve az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola nem a legnagyobb a városban, a nagyjából 1500 tanulóval a második helyen áll, de népszerűségi mutatója alapján valószínűleg a dobogó első helyére kívánkozik. Már a múlt század nyolcvanas éveiben is egyfajta „elit" iskolának számított, ezt akkoriban – és most sem – természetesen nem mondja ki senki nyíltan, hiszen iskoláink egyformán jók; a tanterv egyforma, nagyjából egyforma támogatásokat élveznek, de mégis... Az iskolában tudják-érzik ezt, mindig is nagyon nagy igyekezetet fordítottak a színvonal megtartására, most, hat évtized fennállás után is ezt teszik. Március 21-ét, a tavasz első napját iskolanapként ünneplik a Petőfiben, az idén immár hatvanadik alkalommal. A jubileum, vagy inkább kerek évforduló alkalmából mi is felkerestük a tanintézményt, Argyelán Zoltán igazgató fogadott bennünket.

Jelenet az Újvidéki Színházban megtartott iskolanapi ünnepségről (Fotó: Dávid Csilla)

Jelenet az Újvidéki Színházban megtartott iskolanapi ünnepségről (Fotó: Dávid Csilla)

– Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt 60 évben iskolánk épülete ötször bővült, ez részben a városrész növekedésére utal, de részben arra is, hogy iskolánkat felkeresik a szülők a város más részeiből is. A színvonal vezérel bennünket, végzős tanulóink közül a legtöbben oda iratkozhatnak középiskolába, ahova szeretnének. Jól feltalálják magukat, amire szintén büszkék vagyunk – magyarázta az igazgató, és megemlítette azt, hogy a Petőfi iskola 2013-ban rákerült az oktatásügyi minisztérium által megalkotott, 50 legjobb szerbiai iskola listájára, amelyen csupán három újvidéki általános iskola neve szerepel.

Az iskola épületét az elmúlt években folyamatosan bővítették (Fotó: Dávid Csilla)

Az iskola épületét az elmúlt években folyamatosan bővítették (Fotó: Dávid Csilla)

Bilingvális oktatás is folyik itt, immár hat éve, az újvidéki általános iskolák közül – egyelőre – csak a Petőfiben szerveznek ilyesmit. Ez azt jelenti, hogy a magyar és a szerb nyelv mellett a diákok egyes tantárgyakat angol nyelven is hallgathatják, tehát az angolt nem csupán idegen nyelvként tanulhatják.

Tanévkezdés (Fotó: Dávid Csilla)

Tanévkezdés (Fotó: Dávid Csilla)

Az iskolában egyébként – ilyen vagy olyan módon – kilenc nyelv tanulására van lehetőség, a szerb és a magyar nyelv mellett használatban van még az angol, a német, az olasz, a francia, a szlovák, a ruszin és az ugyancsak nagy érdeklődésnek örvendő görög. A kínai nyelv fakultatív tanítása egyelőre csak terv.

Az iskola udvarán (Fotó: Dávid Csilla)

Az iskola udvarán (Fotó: Dávid Csilla)

A Petőfiben összesen 68 gyermek tanul magyar nyelven, az 59 tagozatból 8 magyar tannyelvű. Az iskola megalakulásakor, 1956-ban mindössze 8 tagozatból állt az iskola, nagyjából 230 tanulóval. Most – a bilingvális tagozatoknak köszönhetően – az ötödikesek csoportja a legnépesebb, 9 tagozatban 270 ötödikes diák jár ide. Az iskola épületét először 1960-ban kellett bővíteni, majd 1988-ban, akkor kapott korszerű tornatermet, 2004-ben konyhát, ebédlőrészt és hat új tantermet építtettek, a legújabb iskolarészt pedig 2012-ben adták át.

Érdekességként megemlítjük, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskolának mostanáig mindössze négy igazgatója volt: Huber Lajos, Vračarić Ildikó, Argyelán Erzsébet és a mostani igazgatója, Argyelán Zoltán.