2024. április 20., szombat

Radarállomást állít üzembe Japán a vitatott tengeri szigetek közelében

Radarállomást állít üzembe hétfőn a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetek közelében Japán.

A japán önvédelmi erők (a japán hadsereg) Jonaguni szigetén létesített új bázisán épített radarállomás hírszerzési céllal működik majd. A támaszpont emellett katonai műveletekhez is felhasználható.

Jonaguni a Kelet-kínai-tengerben elterülő japán szigetek legnyugatibb tagja, mintegy 150 kilométerre található a Szenkaku- (Tiaojü-) szigetektől, amelyeket Japán és Kína egyaránt a sajátjának tart.

Jositomi Nozomu, a Nikon Egyetem biztonságpolitikai szakértője, a japán hadsereg volt vezérőrnagya a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hangoztatta, hogy a radarállomás minden bizonnyal irritálni fogja Kínát.

A radar létesítése része a megnövekedett japán katonai jelenlétnek a fő japán szigetektől mintegy 1400 kilométerre elterülő térségben. A Reutersnek nyilatkozó politikusok szerint a radarállomás létesítése része annak a stratégiának, amellyel Japán megpróbálja sakkban tartani Kínát a nyugati csendes-óceáni térségben, miközben Kína fokozatosan kiterjeszti tényleges ellenőrzését a Kelet-kínai-tengeren.