2021. szeptember 23., csütörtök

Szélsőjobboldaliak zavarták meg a békés megemlékezést Brüsszelben

Szélsőjobboldaliak zavarták meg a békés megemlékezést a terrortámadások áldozataira vasárnap a belga főváros központjában, a kivezényelt rendőrök vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására.

A rendőrök vízágyút vetettek be a szélsőjobboldali tüntetők feloszlatására (Fotó: Beta/AP)
A rendőrök vízágyút vetettek be a szélsőjobboldali tüntetők feloszlatására (Fotó: Beta/AP)

Mintegy négyszáz, fekete ruhát viselő tüntető jelent meg délután a főváros szívében lévő tőzsdepalotánál kialakult spontán megemlékezés helyszínén. Az állítólag Antwerpenből érkezett demonstrálók gyűlöletkeltő szövegeket kiabáltak, néhányan náci karlendítésekkel provokáltak.

A megemlékezés résztvevői "multikulturális Brüsszel" és "nemet a gyűlöletre" skandálással reagáltak a szélsőjobboldaliak megérkezésére. A rendőrök körbevették a teret és vízágyúval kiszorították a többségében ittasnak látszó tiltakozókat az utcából.

"Botrányos, ami történik, hogy ilyen gazemberek provokálják a lakosokat a megemlékezésük helyszínén. Tegnap már figyelmeztettek a lehetséges jövetelükre, és úgy látom, semmit nem tettek annak megakadályozására, hogy Brüsszelbe jöjjenek" - mondta Yvan Mayeur polgármester.

A rendzavarást Charles Michel belga kormányfő is elítélte. "A rendőrséggel megtesszük a szükséges lépéseket a tüntetők hazaküldése érdekében" - jelentette ki a miniszterelnök.