2024. április 24., szerda

Újabb támadások veszélyére figyelmeztet a német igazságügy-miniszter

A keddi brüsszeli robbantások után újabb terrortámadások veszélyére figyelmeztetett a német igazságügy-miniszter, aki azt is mondta, hogy Németország is a lehetséges célpontok között van. Hasonlóan nyilatkozott a német külügyminiszter is, aki ugyanakkor józanságra intett a terror elleni harcban.

Heiko Maas igazságügyi miniszter a Saarbrücker Zeitung című német lap szombati számában úgy fogalmazott, hogy Németország hosszabb ideje a lehetséges célpontok között szerepel. A hatóságok azonban mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a támadásokat és megvédjék az embereket - mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus.

A miniszter egyúttal azt tanácsolta az embereknek, hogy ne essenek pánikba. "Ha most megdermedünk a félelemtől és a rémülettől, a terroristák elérték a céljukat" - vélekedett.

Az ugyancsak szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter több szombati újságban megjelent nyilatkozatában józanságot sürgetett a terror elleni harcban. A miniszter arra figyelmeztetett: a terroristák előszeretettel törekszenek arra, hogy egyfajta ostromállapotot és ezáltal az erőszak, illetve a gyűlölet perverz logikáját kényszerítsék Európára. Nem szerezhetjük meg nekik ezt az örömöt - mutatott rá a külügyminiszter, aki szerint hideg fejjel és a jogállam eszközeivel kell fellépni a terror gyökereivel szemben.

Akárcsak Heiko Maas igazságügy-miniszter, Frank-Walter Steinmeier is hangsúlyozta, hogy nem létezik abszolút biztonság, a terrorizmus nem ismer határokat, és - mint fogalmazott - nem áll meg a német határoknál sem.
Ez utóbbival összefüggésben úgy értékelte, hogy a német biztonsági hatóságok mindeddig jó munkát végeztek és mostanáig sikerült meghiúsítaniuk a terroristák támadási terveit. "Ugyanakkor valószínűleg szerencsénk is volt, mivel Németországot eddig nem érte terrortámadás" - tette hozzá a külügyminiszter.