2024. április 19., péntek

Szorosabb a szakmai együttműködés Magyarország és Szerbia között

Az egészségügy és a gyógyszeripar, valamint az idegenforgalom terén is együttműködési nyilatkozatokat írtak alá az illetékes minisztériumok képviselői

Két fontos szándéknyilatkozat elfogadására is sor került a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság legutóbbi budapesti ülésén. Az egyik az idegenforgalmat, a másik pedig az egészségügyet érinti a két ország közötti együttműködés keretében.

Ami az idegenforgalmat illeti, 2015-ben Magyarországról 27.421 bejegyzett turista érkezett Szerbiába, 12,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A magyar turisták teszik ki a hazánkba érkező külföldi látogatók 2,42 százalékát. Számuk az említettnél még nagyobb, ha figyelembe vesszük, hogy a hivatalos statisztika csak a bejegyzett, idegenforgalmi létesítményekben történő éjszakázásokat veszi figyelembe. A két ország idegenforgalommal foglalkozó bizottságai egyetértettek abban, hogy folytatják az együttműködést a nemzetközi szervezetekben, például az ENSZ Világturisztikai Szervezetében, de az uniós Duna-stratégia céljainak megvalósításában is, valamint szorgalmazzák a 16 közép- és kelet-európai ország közös fellépését a kínai turisztikai piacon – nyilatkozta lapunknak dr. Győri Lukrécia, a szerbiai kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium államtitkára. Győri hangsúlyozta, hogy 2014 és 2020 között is fontosnak tartja a határon átnyúló együttműködés folytatását az Interreg-IPA-program keretében. Ennek köszönhetően az együttműködő feleknek 65,1 millió euró, vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésükre a programcélok megvalósítására. Az intézményrendszer fejlesztésére, szerb és magyar kulturális és idegenforgalmi központok létrehozására is összpontosítanak majd. Dr. Ruszinkó Ádám, Magyarország Nemzetgazdasági Minisztériumának helyettes államtitkára és dr. Győri Lukrécia  szándéknyilatkozatot írt alá az idegenforgalom terén való együttműködésről. Megállapították, hogy a turizmus fontos szerepet játszik a két ország gazdaságában és kulturális, társadalmi életében egyaránt. A felek a turistaforgalom növelés érdekében támogatják az idegenforgalmi intézmények, utazásszervezők együttműködését. A viszonosság elvét követve támogatják az információcserét, a kiállításokon való megjelenést, és nem utolsósorban a beruházásokat is a turisztikai ipar különböző területein. Mindez hozzájárul a két ország idegenforgalmi kínálata versenyképességének növeléséhez, az országimázs promóciójához, ami a turizmusból származó devizabevétel növeléséhez és a gazdaság fellendüléséhez vezet – mondta el lapunknak Győri Lukrécia.

Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár

Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár

A másik szándéknyilatkozat, mint már említettük, az egészségügyet érintette, azt Szerbiát képviselve dr. Vickó Ferenc, az egészségügyi minisztérium államtitkára látta el kézjegyével. E szándéknyilatkozatot a hazai egészségügyi tárca és a magyar nemzetgazdasági tárca kötötte. Lapunknak nyilatkozva Vickó elmondta, hogy az egészségügyre és a gyógyszeriparra vonatkozik a megállapodás, de ennél sokkal szélesebb területeket is felölel, s minden olyan tevékenységet magába foglal, ami az egészségügyi szektor korszerűsítésére, az orvostechnológiára, az otthoni felügyeletek témájára, a fertőző betegségek megelőzését és kezelését szolgáló technológiákra, valamint az egészségügyi iparra épülő gyógyturizmusra vonatkozik. A két minisztérium felépítése nem teljesen egyforma, ami Magyarországon a Nemzetgazdasági Minisztériumban kapott helyet, az Szerbiában magába foglalja az egészségügyet, a gazdaságot és a turizmust is. Mint Vickó elmondta, a megelőzésre, az egészségfejlesztésre helyezték a legnagyobb hangsúlyt. A krónikus és nem fertőző betegségek területére, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, a cukorbetegségre és a csontrendszeri betegségekre összpontosítottak. Az egészséges életmód támogatását, az elhízás, túlsúly megelőzését kiemelt fontossággal kell kezelni, erre is vonatkozik a megállapodás.

– Olyan megállapodás elérése volt a cél, amely minél szélesebb jogi keretet tud szavatolni az együttműködéshez Vajdaság és egész Szerbia területén, a határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően. Ez szakértők cseréjét, küldöttségek látogatását, információk megosztását, szakmai találkozók szervezését és közös tudományos programokon, kutatási projektumokon való munkát is jelent egyben. Mindebben nagy segítségünkre van Magyarország európai uniós tapasztalata – értékelte Vickó Ferenc az egészségügy és gyógyszeripar terén aláírt szándéknyilatkozatot.