2024. április 20., szombat

Osztrákok becsülik fel a Jugoremediját

Vajon mennyit ér a vagyonuk? (Fotó: Kecskés István)

Vajon mennyit ér a vagyonuk? (Fotó: Kecskés István)

Miután három év elteltével sem sikerült megállapodásra jutni arról, hogy mennyit ér a csődeljárás alatt álló nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár vagyona, így most az osztrák Heta Real Estate pénzügyi értékfelbecslő cég mondja ki erről a végső szót. Ugyanis a tönkrement gyógyszergyár legnagyobb hitelezője, a Hypo Alpe Adria Bank – megunva a huzavonát – úgy döntött, hogy a klagenfurti pénzügyi cégre bízza a kinnlevőségének a megfizettetését. Összesen 966,6 millió dinárról van szó – kamatok nélkül. A helyzet sokakat váratlanul érintett és szokatlan, de jogszerű.
A csődeljárás elindításának a kezdetén, 2012-ben, az említett bank, mint a legnagyobb hitelező, még azt hangoztatta, hogy érdekelt a gyógyszergyár újraindításában. Ezért a Hypo Alpe Adria részt vett az átszervezési terv elkészítésében. Az átszervezés előtt azonban fel kellett mérni a Jugoremedija vagyonának az értékét. A nehézségek akkor kezdődtek, amikor a vagyonfelbecslők egymástól nagyon különböző összegre becsülték fel a gyár vagyonát. Először a csődeljárási igazgató – a bírósági szakértők véleményére alapozva – 22 millió euróra becsülte a gyár vagyonát. Majd egy belgrádi pénzügyi cég 68 milliós összegre, legvégül pedig a KPMG könyvvizsgáló cég arra a megállapításra jutott, hogy a nagybecskereki gyógyszergyár vagyona nem ér többet 17 millió eurónál.
Sem a csődeljárási bíró, sem pedig a csődeljárási igazgató nem tudta eldönteni, hogy melyik vagyonfelbecslés a mérvadó. Ezek után a legnagyobb hitelező úgy döntött, hogy az osztrák pénzvállalatra bízza a 966,6 millió dináros kinnlevőségüknek a sorsát. Ezzel gyakorlatilag ez a cég dönti majd el a nagybecskereki gyógyszergyár sorsát.
Közben a gyár 450 egykori dolgozója is reménykedik, mivel az ő kezükben van a gyár részvényeinek az 58 százaléka. Ugyanis a számítások szerint a részükre személyenként több milliós ki nem fizetett havi járandóságokról van szó. A dolgozók szerint a csődeljárás megindítására nem is volt szükség, és a kezdeményezőknek az volt a célja, hogy a Jugoremediját eltüntessék a szerbiai gyógyszergyárak sorából.

Radovan Savić csődeljárási igazgató utolsó jelentése szerint a Jugoremedija adóssága megközelíti a három milliárd dinárt, míg a vállalat vagyona 2,2 milliárd dinár. Ez azt jelenti, hogy a gyár felszámolása esetén nem lehet majd a gyár minden adósságát a vagyonából kifizetni. Az adósság ráadásul még növekedhet, mivel még nem nyújtotta be követelését mindegyik hitelező.

A Jugoremediját 2002-ben magánosították, de a dolgozók tiltakozását követő három és fél év után a privatizációs szerződést felbontották. Az újraindulás sikeresnek ígérkezett, de 2012 decemberében megindult a csődeljárás, és négyszáz dolgozó munka nélkül maradt. Az újvidéki Union Medic társaság 2013 augusztusa óta bérli a gyárat. Jelenleg mintegy ötvenen dolgoznak. A gyógyszerek egy része, amelyeket a cég gyárt, jelenleg hiányzik a hazai gyógyszerpiacról.