2024. április 25., csütörtök

A legrászorultabbakért

Támogatási szerződést írt alá Kishegyes község önkormányzata, a Caritas és a Nők Kishegyesi Fóruma

Kishegyes községben párhuzamosan működik a falugondnoki és a házi betegápolási szolgálat. Az elsőt a Nők Kishegyesi Fóruma, a másodikat pedig a szabadkai Caritas működteti. Kishegyes község önkormányzata mindkét szolgálatot támogatja már évek óta. Az idei évben összesen 3 millió dinárt szántak e célra a költségvetésből.

Mohácsi Zoltán, Ricz Gábor, Marko Rovčanin és Zsidai Erzsébet (Lakatos János felvétele)

Mohácsi Zoltán, Ricz Gábor, Marko Rovčanin és Zsidai Erzsébet (Lakatos János felvétele)

A Caritas, a női fórum és az önkormányzat képviselői tegnap délelőtt az önkormányzat kistermében írták alá a támogatási szerződést. Ennek apropóján Ricz Gábor, a Caritas szabadkai koordinátora arról számolt be a médiának, hogy 2008 óta vannak jelen Kishegyes községben.

– Az önkormányzat évekre visszamenőleg támogatja a munkánkat, s most 2016-ra is aláírtuk a szerződést. Nagyon jó véleményem van az eddigi együttműködésünkről és bizalommal tekintek a jövőbe. A kishegyesi példa arról szól, hogy ha sok jó ember összefog, akkor nagyon nagy dolgokat lehet tenni. Tudom, hogy óriási erőfeszítés az önkormányzat számára, hogy másfél millió dinárt adjon a Caritasnak, és másfél milliót a Nők Kishegyesi Fórumának, de meg vagyok győződve arról, hogy ez a két szervezet óriási biztonságot nyújt az idős embereknek az önkormányzat területén – mondta el Ricz.

Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke szerint az önkormányzat támogatása elengedhetetlen a falugondnoki szolgálat nyugodt működéséhez.

– A ma aláírt szerződés biztonságot ad a női fórumnak, mivel a 2016-os évre is biztosítva van a falugondnokok fizetése és a működéshez feltétlenül szükséges költségek. A korábbi években is kaptunk támogatást az önkormányzattól, ami azt jelenti, hogy nyugodtan tudunk dolgozni, nem kell pályázatok után rohanunk. Persze, ez nem jelenti azt, hogy megállunk. Folyamatosan pályázunk olyan programokra, amelyeket a felhasználóink számára szervezünk. Tartunk például kirándulásokat, teadélutánokat és más programokat – számolt be Zsidai.

Az önkormányzatnak saját polgárai érdekében kell támogatnia a két szervezetet, mondta el Marko Rovčanin, Kishegyes község polgármestere.

– Már évek óta korrekt és jó együttműködésünk van a Caritasszal és a Nők Kishegyesi Fórumával. 2008 óta ez az együttműködés folyamatosan fejlődik, remélem a következő években is hasonlóan jó projektum-ötleteket kapunk tőlük, mint az idén. Az önkormányzat mindkét szervezet projektjeit másfél-másfél millió dinárral támogatja, reméljük, hogy elégedettek ezzel az összeggel. Ez a támogatás kötelességünk is a legidősebb polgáraink iránt, mivel ők a haszonélvezői ezeknek a szolgáltatásoknak – nyilatkozta a polgármester.

Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere szerint a házi betegápolás és a falugondnoki szolgálat évek óta a legsikeresebb történetek közé tartozik Kishegyesen.

– Ezek a szolgálatok egy hármas együttműködésnek köszönhetőek, amelyben szerepel a Nők Kishegyesi Fóruma és a szabadkai Caritas, támogató pedig a kishegyesi önkormányzat. Az idei évben pályázat útján ismét elnyerték a szolgálathoz szükséges eszközöket, s a mai napon aláírtuk velük a szerződést. Ennek a két szolgálatnak maguk a felhasználók és a szolgálatban dolgozók az igazi hősei. Sok embernek magát az életet jelenti ennek a két szolgálatnak a megléte. Azt gondolom, hogy nekünk feladatunk biztos lábakon tartani őket még nagyon hosszú ideig – fogalmazott Mohácsi.