2024. április 25., csütörtök

Útjavítás az adai és moholi határban

A Farmer Földműves-egyesület tagjai rendbe tették a dűlőutakat – Műszerrel fölmérték a búza nitrogénellátottságát

A tavaszi munkálatok kezdete előtt az adai Farmer Földműves-egyesület tagjai évről évre a határban rendbe teszik a dűlőutakat. A tagság szombaton 26 traktorral és különféle kapcsolható eszközökkel végezte az útjavítást az adai és moholi határban. Csúzdi István, a Farmer elnöke elmondta, hogy azt megelőzően péntektől több napon át az egyesület tagságának érdekeltségébe tartozó őszi vetéseken a növények nitrogénellátottságát mérték.

– Egyesületünk néhány hónapja vásárolt egy olyan berendezést, amelynek a segítségével az őszi vetéseken, köztük a búzán meg tudjuk mérni levélen keresztül, hogy mekkora a növény nitrogénellátottsága a fejtrágyázás után – magyarázta Csúzdi István. – Ennek alapján megállapíthatjuk, hogy a februári fejtrágyázás után, március derekán vagy végén, amikor a vegetáció beindul, mekkora nitrogénmennyiségre van szüksége a búzának. A mérés eredménye megmutatja, hogy utólagos fejtrágyázást vagy levéltrágyázást végezzünk-e, illetve ez szükségtelen, mert van elegendő tápanyag a búzában. Az eredmények érdekesen alakultak, volt olyan terület, ahol túladagolt mennyiségben volt jelen a nitrogén, olyan is, ahol megközelítette az ideális mennyiséget, más parcellákon pedig szükséges volt újabb nitrogén kijuttatására. A mérésekkel párhuzamosan szemlét tartottunk a határban, hogy a kórokozók és a betegségek mennyire vannak jelen a búzaparcellákon. Ennek alapján mondhatom, hogy az adai határban kilencven százalékban egészségesek és szépek a búzák – közölte az egyesület elnöke.

A Farmer tagjai a szombati egynapos akcióban 26 traktorral – tárcsákkal, gréderekkel (talajgyalukkal) és más kapcsolható eszközökkel – tették rendbe a dűlőutakat az adai és moholi határban. Csúzdi István szerint a község határában összességében elfogadható a földutak állapota, ez elsősorban annak köszönhető, hogy minden évben elvégzik az útjavítást:

– A munkálatok során elöl mentek a tárcsák, utánuk a gréderek, amelyekből három darab van az egyesületünk tulajdonában. Kettőt most vásárolt Ada község önkormányzata az egyesületnek. Az egyikkel a moholi termelők végzik a munkálatokat, a másikkal az adaiak. Ezek univerzális szerszámok, amelyekkel a télen végezhetjük a hó eltakarítását a község útjain és utcáin. A tavaszon pedig a segítségükkel szépen meg tudjuk csinálni bakhátra az utat, amelynek az előnye, hogy a víz lefolyik róla. A földes utak állapota változó volt a határban. Kimondottan jó állapotban van az Adai nagy út, amely zúzott kővel elég hosszan be van borítva, ezt a jövőben újabb szakaszon szeretnénk folytatni. Más útszakaszokon a laposokat a nyár folyamán szeretnénk feltölteni, hogy ne álljon meg a víz. A földes utak állapota összességében elfogadható, sőt most, hogy megcsináltuk, személygépkocsival 80 kilométeres sebességgel lehet rajta hajtani – közölte Csúzdi István. Kiemelte: – Az egyesületünk köszönettel tartozik az adai II. helyi közösségnek, amely helyet biztosított a januárban és februárban szervezett téli előadássorozat számára. Az egyesület nevében szeretném megköszönni a község önkormányzatának, hogy a kapcsolható eszközök vásárlásával segíti a szervezetünket. Ez valójában együttműködés, mivel mi biztosítjuk az embereket és az erőgépeket, valamint mi végezzük el a munkálatokat. A télen besegítünk majd a kommunális közvállalatnak a hó eltakarításába is.