2024. április 20., szombat

Muzslyán megnyílt a 46. MIRK

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában tegnap megkezdődött a 46. MIRK, a kézimunkázók és gyűjtők nemzetközi kiállítása. A rendezvény házigazdái a muzslyai Nők Klubja, a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja és Muzslya helyi közössége. A rendezvényt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke nyitotta meg. A nagybecskereki önkormányzat nevében az egybegyűlteket Ljubomir Stanisavljev, a városi képviselő-testület alelnöke köszöntötte.

Az utóbbi évek legtömegesebb MIRK-je  (Fotó: Kecskés István)

Az utóbbi évek legtömegesebb MIRK-je (Fotó: Kecskés István)

Bada Johanna és István a MIRK megálmodói voltak, és 45 évi odaadó munkájukért a MIRK muzslyai megnyitóján aranyplakettel lettek kitüntetve. Az elmúlt 45 rendezvényen több mint 16 ezer kiállító mutatkozott be. Pásztor István hangsúlyozta, hogy a hagyományőrzés egy örök érvényű emberi igény.
– Olyan időket élünk, amikor a hagyománynak, a kapaszkodónak, a gyökérnek hihetetlen fontos szerepe van. Ezért fontos az, hogy most már 46. alkalommal kerül megszervezésre a MIRK. Mert ennek az értéknek, ennek az értékrendbeli mezsgyekőnek a továbbéltetését és folyamatos figyelem központjába való helyezését jelenti. Ezért fontos az én számomra a Bada házaspárnak az életútja – mondta Pásztor István.
A muzslyaiak 1977 óta rendszeres részvevői és többszörös házigazdái a MIRK-nek. Most is megteltek a muzslyai iskola tantermei, előcsarnoka és a tornaterem is. Mint ahogy Palatinus Aranka szervezőtől hallottuk, az idei MIRK-nek mintegy háromezer részvevője van.
A topolyai Orchidea kézimunkacsoport tíz éve alakult meg, és azóta állandó résztvevője a MIRK-nek. Mészáros Veronika csoportvezető-helyettes szerint az értékelések fontosak, mert útmutatásul szolgálnak.
Az első benyomások szerint ez a MIRK lesz az utóbbi évek egyik legtömegesebb rendezvénye. Ahogy Telečki Elvirától, a MIRK elnökétől hallottuk, 54 csoport és negyven egyéni kiállító van jelen, és mintegy hatezer kézimunka, gyűjtemény és dísztárgy fog kiállításra és zsűrizésre kerülni.
A kiállítást keddig, március 29-éig lehet megtekinteni 10 és 18 óra között. Az értékelés és a díjkiosztó 29-én 12 órakor lesz.