2024. április 18., csütörtök

Szijjártó: Az EU ellen szólt a támadás

A brüsszeli támadás nem Belgiumnak, hanem az EU-nak szólt, ezért indokolt az óvatosság, az elővigyázatosság és minden biztonsági intézkedés – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyar kormány a magyar emberek biztonságáért felelős, ezért minden terrorizmussal szembeni intézkedés indokolt, szükséges és kötelességük megtenni.

Azt is közölte: a belga hatóságok továbbra sem tudnak részletes információt adni az elhunytak személyazonosságáról és állampolgárságáról, így a hivatalos adatok szerint a támadásnak továbbra is két magyar sérültje van.

Kifejtette: az egyik sérült, egy nő, aki a repülőtéren sérült meg, egyes hírekkel ellentétben nem ott dolgozott, hanem épp elutazni készült onnan. Egyik brüsszeli cég alkalmazottja, egy Brüsszelhez közeli kórházba került, ahol megműtötték, most megfigyelés alatt tartják. A másik sérült az EU melletti állandó magyar képviselet alkalmazottja, ő a metróállomáson sérült meg. Egy brüsszeli kórházban ápolják, az állapota súlyos, de stabil, van remény a teljes felépülésére, de ez várhatóan hosszú időt vesz igénybe.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a történtek remélhetőleg végre kijózanító hatással lesznek „a képmutató európai politikára”, hogy a kontrollálatlan bevándorlási hullám növeli a kontinens terrorfenyegetettségét és rontja a közbiztonságot. A korábban többször dicsért integrációs eredmények is megkérdőjelezhetőek, sok esetben ugyanis kudarcot vallottak azok a folyamatok, amelyek a korábban bevándoroltak európai integrációját célozták, és ezt be kell látni – közölte. Hozzátette: nem akarunk párhuzamos társadalmakat Európában, olyan helyeket, ahova a rendőrök sem nagyon akarnak bemenni.