2024. március 28., csütörtök

A Karadžić elleni ítélet nem feketítheti be Szerbiát

Rendkívüli kormányülést tartottak Belgrádban a Radovan Karadžić, a boszniai szerbek korábbi vezetőjének ügyében kimondott ítélet kapcsán. Mint ismeretes, a hágai Nemzetközi Törvényszék első fokon negyven év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a boszniai szerb politikust.

A szerb kormány megállapította, hogy ennek az ítéletnek nem lehet kihatása a szerb nép és Szerbia megítélését tekintve, nem adhat okot kollektív bűnösségről szóló vádak megfogalmazására. 

A szerb kormány reményét fejezte ki, hogy a hágai törvényszék legújabb ítéletét követően talán mindenki számára egyértelművé válik: egyének által elkövetett gaztettekért nem lehet egész nemzeteket, népcsoportokat felelőssé tenni.

Minden gaztett és minden elkövető büntetést érdemel, ugyanakkor kollektív bűnösként megbélyegezni népcsoportokat elfogadhatatlan gyakorlat.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter olvasta fel a kormány megállapításait. Újságírói kérdéseket nem lehetett feltenni.

A kormány nem kívánja kommentálni a törvényszék egyes döntéseit, de általánosságban megállapította: keserű szájízzel kell tudomásul venni, hogy a szerbek ellen elkövetett bűncselekmények szinte büntetlenül maradtak mind a mai napig. A szerb kormány feladatának tartja a boszniai szerb közösség védelmét is, ezért nem fogja megengedni, hogy bárki megbélyegezze e közösség egészét.

„Szerbia nem engedi meg, hogy a hágai törvényszék Radovan Karadžićot elmarasztaló elsőfokú ítéletével egyesek visszaéljenek és ujjal mutogassanak Szerbiára, vagy a Boszniai Szerb Köztársaságban élő szerb népre" – áll a közleményben.

A kormány végül elítélt minden háborús cselekményt, a szerbek által és szerbek ellen elkövetett háborús bűnöket is. A megbékélés politikája mellett foglalt állást.