2024. április 25., csütörtök
SRBIJAGAS-VITA

Janez Kopač reagált Aleksandar Antić miniszter állításaira

Az Energiaközösség nem hoz döntéseket a szankciókról, hanem javasolja azok kiszabását. Egy állam elleni esetleges szankciókat először az Európa Tanácsban vitatják meg. Ha az uniós támogatási eszközök megvonásáról van szó, mint ahogy tavaly történt Bosznia és Hercegovina esetében, amikor az Energiaközösség véleményét ki sem kérték – mondta Janez Kopač, az Energiaközösség elnöke.
Kopač hétfőn kijelentette, hogy ha július elsejéig nem választják ketté a Srbijagas közvállalatot, akkor az Energiaközösség kérni fogja a szankciók bevezetését Szerbiával szemben. Erre reagált szerdán Aleksandar Antić bányászati és energetikai miniszter, aki szerint az Energiaközösség nem szabhat ki szankciókat, esetleg jelképes büntetéseket, az IPA-alapok pénzeiről pedig közvetlenül a brüsszeli uniós vezetés dönt.

Mint ismeretes, tavaly szeptember elsejéig sikerült a Srbijagas közvállalatot szerkezetileg és jogilag szétválasztani, és így megszületett a Transportgas Srbija és a Distribucija gasa Srbija vállalat. Mindez azonban csupán papíron történt meg, a két vállalat gyakorlati működése még várat magára. Ezzel
kapcsolatban Predrag Grujičić, az Európai Közösség gázrészlegének vezetője kifejtette, hogy a Srbijagas szerkezeti átalakításának késése miatt kétséges, mikor tud Szerbia eleget tenni az európai uniós csatlakozási tárgyalások fejezeteinek megnyitásához szükséges feltételeknek.
Az Energiaközösség megvizsgálja Szerbia és az Európai Unió energetikai politikájának az összehangolását, majd a kapott eredményeket belefoglalja az ország uniós felzárkózásáról szóló jelentésbe, magyarázta Kopač.
Antić szerint az Energiaközösség csupán annyit tehet, hogy megtiltja a szerbiai képviselőknek a szavazást az Energiaközösség ülésein, vagy hogy nem térítik meg az utazás költségeit a szerbiai képviselőknek, amely tavaly 5027 eurót tett ki. Ezzel szemben Kopač azt állítja, hogy a szerbiai képviselők utazásai és egyéb, az Energiaközösség találkozóira fordított költségei tavaly 30–40 ezer eurót tettek ki.
A bányászati és energetikai miniszter szerdán kijelentette, hogy a Srbijagas szerkezeti átalakítása folyamatban van, jelenleg a munkahelyek rendszerezése zajlik. Ezután elkészítjük a pénzügyi terveket és kezdődhet a munka. A tervekkel összhangban minden készen lesz július elejére – mondta Antić.