2024. március 29., péntek

U Staroj Moravici se gradi wellness kupalište

Mesna zajednica i ove godine nastavlja obnovu Centra za rekreaciju - Predsednik saveta govori o planovima mesne zajednice

Stara Moravica spada među veća naselja opštine Bačka Topola, tako da i mesna zajednica mora da se suoči sa više zadataka. Atila Šefer, predsednik saveta mesne zajednice, za naš list kaže da je u proteklom periodu u selu ostvareno više manjih investicija. Nabavljen je traktor za košenje trave, sa kojim će se održavati travnjak oko Centra za rekreaciju, na fudbalskom terenu i u parku. Pored toga, izrađen je odbrambeni sistem Centra za rekreaciju i zgrade mesne zajednice. Napravljen je značajan korak na polju snabdevanja stanovništva vodom: izgrađen je kanalizacioni sistem u ulici Sent Ištvan. Pored toga, mesna zajednica je konkurisala kod pokrajine za zamenu vodovodnog sistema, kaže Šefer, koji je govorio i o tome da ih u narednim mesecima čeka još mnogo posla. Jedan od najznačajnijih projekata je obnova Centra za rekreaciju. Među planovima za ovu godinu nalazi se i izgradnja wellness bazena.

- Trenutno je u toku izrada planske dokumentacije, a izgradnja se planira za građevinsku sezonu  2016/17, kako bi, za sezonu 2017, godine naša ponuda bila bogatija i sa wellness bazenom. Za nekoliko dana ćemo predati molbu za građevinu, a nakon toga ćemo raspisati javnu nabavku za izvođača radova. Izgradnju bazena ćemo započeti tek u septembru. Razlog je što u sezoni želimo maksimalno da iskoristimo postojeće kapacitete za kupanje. Bilo bi neprijatno da pored kupača rade mašine. Ovu investiciju ćemo ostvariti udruženim sredstvima: delom iz mesnog samodoprinosa, a delom iz razvojnih sredstava opštine – rekao je Šefer.

U vezi novog bazena, rekao je da će biti dubok 90 centimetara i da će sadržati razne elemente za hidromasažu. Naravno, razvijanje centra neće stati tu.

- Pre više godina smo mogli samo da sanjamo san, čije je ostvarenje i wellness bazen. Veliki plan sadrži izgradnju dečijeg bazena, a na kraju ćemo pod jednim krovom ujediniti bazen za decu, wellness bazen i već postojeći bazen od 16 sa 25 metara. Plan je da centar bude u funkciji ne samo leti, već i tokom zime. Ostvarivanje celog kompleksa smo usitnili po modulima i ostvarićemo ih u fazama – rekao je predsednik saveta, dodajući da je najveći „zalogaj" postavljanje krova na ceo centar. Nadaju se da će za to moći konkurisati i kod fondova Evropske Unije.

Među planove takođe spada i izgradnja kuhinje koja odgovara savremenim zahtevima. Ako cela kuhinja pak i ne bude gotova, do leta svakako žele da kupačima pripremaju brzu hranu, rekao je Šefer.

U vezi daljih planova rekao je da će veći deo postojećih sredstava potrošiti na novi bazen, ali manje radove žele obaviti i u domu kulture. Velika sala je tokom prošle godine već obnovljena, a ove godine na red dolaze sobe. Pored toga biće postavljena i nova ulazna kapija. Predsednik saveta je govorio i o skorom početku manjih komunalnih radova, kao što je seča zelenila pored puta, produbljivanje i čišćenje jarkova. Takođe se planira formiranje zelenog punkta u delu sela, koji bi sadržao i klupe, mali fudbalski sadion kao i igralište za decu.

Prošle godine je zbog izgradnje bazena izostala proslava dana sela, ali se to ove godine neće dogoditi, pošto selo slavi 230. godina postojanja, naglasio je Šefer. Baš zbog toga će dan sela, u maju, biti proslavljen tokom dva vikenda. Prvog vikenda će se održavati sportske manifestacije, a drugog će biti raznovrstan program sa izložbama, koncertom ozbiljne i moderne muzike. Novosadsko pozorište će održati gostovanje, biće uručena priznanja za počasnog građanina naselja, a biće održan i zajednički roštilj za celo selo. Predsednik saveta je na kraju govorio i o tome da će mesna zajednica od ove godine civilna udruženja sela pomoći putem konkursa, za šta je na godišnjem nivou izdvojeno 4,5 miliona dinara.