2024. április 20., szombat

„Birači su uvek pametniji od svih“

Katalin Sili: Nisam protiv takmičenja, ako njegova osnova nije međusobna mržnja i ugrožavanje pozicije Mađara.

Katalin Sili, bivša predsednica mađarskog parlamenta, je pre više godina prihvatila zadatak da se bavi koordinisanjem izrade raznih modela autonomije, u saradnji sa predstavnicima mađarskih zajednica van matice, kao poverenica mađarskog premijera.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Kada je ove nedelje posetila Novi Sad, gde je govorila o svom zadatku, naročito je podvukla da ne postoji namera da se ovi modeli naprave u Mađarskoj, već postoji želja za saradnjom i pomoći Mađarima van matice u ostvarivanju svojih ciljeva.

U intervjuu datom našem listu, prvo smo dotakli ovo pitanje.

Ukoliko uporedimo ostvarivanje prava mađarskih zajednica van mađarske, šta možemo reći, dokle su stigli vojvođanski Mađari? 

– Možda je baš ova zajednica stigla najdalje. Ja obično kažem da na elemente vojvođanske mađarske autonomije možemo da gledamo kao na nosača u celom Karpatskom basenu, jer je u poređenju sa Rumunijom, Slovačkom i Ukrajinom upravo ovde najrazvijenija kulturna, a možemo slobodno da kažemo i funkcionalna autonomija. Postoji Nacionalni savet Mađara, a i u pogledu autonomije same Vojvodine donete su važne odluke. Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta Mađara me je informisao da su uspeli da spasu četrnaest škola, da postoje odeljenja koja pohađa samo troje učenika, ali uprkos tome ona i dalje funkcionišu. Ako taj podatak uporedim sa činjenicom da se u Slovačkoj pripremaju za zatvaranje čak 110 škola od septemra, onda ne mogu a da ne primetim koliki je to rezultat ovde, u Vojvodini. Ista je situacija i sa proporcionalnim zapošljavanjem i sa prihvatanjem manjinskog akcionog plana. Ovi rezultati redom dokazuju da ovde možemo videti mogućnosti koje pruža ostvarivanje autonomije. 

Kakvu ulogu u svemu tome ima proces evropskih integracija? 

– Očigledno je da je sada u toku evropskih integracijskih procesa veoma važno formulisati ciljeve koje mađarska manjinska zajednica želi da postigne na ovom polju. Na sledeći stepenik će se popeti sa pitanjima koja znače parlamentarno predstavljanje same Vojvodine, njeno zvanično briselsko predstavništvo. 

Kako vidite ulogu mađarske vlade? Da li je to uloga posrednika, pomoćnika? 

– Što se tiče formulisanja sistema uslova tokom integracijskog procesa, u tome je od ključne važnosti saradnja Nacionalnog saveta Mađara i mađarske vlade. Ta saradnja može garantovati da mađarska vlada tokom procesa integracija formuliše određene uslove, da odluči da li su uopšte potrebni ovakvi uslovi. Mađarska vlada je, pored toga, dala odlične mogućnosti Vojvodini sa programom privredne pomoći od 50 milijardi forinti, koja će odlično pokazati kakav se prosperitet, ukoliko u njoj postoji vizija budućnosti, može postići ukoliko se za to garantuju i određena, odgovarajuća materijalna sredstva. U tome vidim mogućnost značajnog koraka unapred, kako bi ideja opstanka u domovini, sa ostvarivanjem boljeg života u njoj, postala realnost. Tokom dana sam mnogo puta čula da mladi napuštaju Vojvodinu, da odlaze u zemlje Evrope u nadi za boljim životom. Ja ne mislim da je katastrofalan njihov odlazak, mnogi ostaju ovde, a naš je zadatak da garantujemo mogućnost povratka. Postupamo korektno i kad je odlazak u inostranstvo jedna od mogućnosti, ali ne i privredna nužnost, kao što sam to i naglasila u svom predavanju. Treba da se stvori mogućnost pravog izbora, a građani koji žive ovde moraju da raspolažu sa mogućnosću izbora. 

Na političkoj sceni vojvođanskih Mađara je nastala sledeća situacija: Savez vojvođanskih Mađara i njegovi koalicioni partneri su dobili protivnika na izborima. Kako gledate na tu pojavu? 

– Najznačajniji nosioci mađarskog političkog javnog života su već oformljeni, a i sama sam ubeđena u opravdanost mišljenja da je zajedništvo najvažnije. Treba stvoriti okolnosti u kojima Mađari mogu sakupiti što je više moguće glasova. Cilj treba da bude sakupljanje što je više moguće glasova i mogućnosti izbora. Ne mislim da je problem ako postoji takmičenje, ukoliko taj takmičarski duh ne podstiče mržnja. Ako takmičenje podstiče međusobna netrepeljivost i kvarenje pozicije drugoga, kao i kvarenje pozicije zajednice, onda je to već problem. Moram da kažem da su glasači prema mom mišljenju uvek pametniji od svih. Oni preferiraju one koji daju predost zajedništvu sa svojom odmerenom, uravnoteženom politikom. Ja se nadam da glasači prepoznaju ko su oni koji imaju mogućnost da sednu za sto i ostvare mađarske interese, a ko su oni koji u tome vide samo i isljučivo interese. Ja se nadam da će zajedništvo koje je nastalo između tri političke organizacije, pod vođstvom SVM-a, dobiti mogućnost da predstavi mađarske interese.