2024. április 24., szerda

Litván vállalat venné át a Stan közvállalatot

Az újvidéki Gazdasági Bíróságon kedden újra elnapolták a Stan csődbe juttatásának ügyét, mivel a litván Civinity vállalat szeretné átvenni az újvidéki közvállalat adósságait, és a jövőben ők vállalnák az irányítását is.

A Stan újra elkerülte a csődeljárás bevezetését, egy litván vállalat szeretne befektetni a közvállalatba. Természetesen csak akkor, ha ők irányíthatják a következő 25 évben (Ótos András felvétele)

A Stan újra elkerülte a csődeljárás bevezetését, egy litván vállalat szeretne befektetni a közvállalatba. Természetesen csak akkor, ha ők irányíthatják a következő 25 évben (Ótos András felvétele)

A litvániai vállalat a Stannal különleges közvállalatot szeretne alapítani, a befektetési ajánlatban a Civinity azt javasolja, hogy a céget ők irányítsák, az újvidéki önkormányzat pedig az alapítás által, valamint a képviselő-testületi jóváhagyással ellenőrizné a működését. A Civinity 25 évre venné át a Stan igazgatását.

A litvánok azonnal befektetnének a közvállalat modernizációjába, az új, különleges közvállalat átvállalná a Stan összes tartozását. Az adósságot részben az új intézmény nyereségéből törlesztenék, az önkormányzat pedig közbenjárna annak érdekében, hogy csökkentsék a tartozásnak azt a részét, amely másik, városi közvállalatokat illet meg. A különleges közvállalat tulajdonába kerülnének a Stan által használt parcellák és objektumok is. A Civinity kész önállóan finanszírozni a különleges közvállalat projektumtervezetének a kidolgozását, de abban az esetben, ha a Stan mást választana partnernek, a győztes vállalattal fizettetné meg a projektum kidolgozási költségeit.

Zoran Bugarski, a Nezavisnost szakszervezet elnöke kijelentette, nem látta még a litván vállalat ajánlatát.

– Érdekeltek vagyunk abban, hogy végre jó megoldást találjunk, mert túl régóta tart a Stan közvállalat agóniája. A dolgozóknak még 2013-ból is maradt kifizetetlen járandóságuk. Nagyon várjuk a Civinity vállalat képviselőit, hogy mi is bekapcsolódhassunk a tárgyalásokba – jelentette ki Bugarski.

Aleksandar Bašić, a városi területrendezési tanács tagja a Dnevnik napilapnak elmondta, a litvánok nagy érdeklődést mutattak a Stan iránt, szeretnének befektetni Újvidéken – Egy hónappal ezelőtt jártak Újvidéken, én úgy láttam, komolyan gondolták a befektetést. Most beható vizsgálatra van szükség, meg kell állapítani, hogy pontosan hány dolgozója van a közvállalatnak. Szerintem, ha sikerülne nyélbe ütni a megállapodást, akkor a Civinity törlesztheti a dolgozók elmaradt járandóságait, a munkafeleslegnek pedig kifizetheti a végkielégítést. A valódi tárgyalások azonban még csak ezután következnek – magyarázta Bašić.