2024. április 23., kedd

A szíriai kormányerők behatoltak az ókori Palmürába

Behatoltak a szíriai kormányerők csütörtökön az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által megszállva tartott ókori romvárosba, Palmürába - jelentette a szíriai állami televízió. Ellenzéki források szerint a hadsereg egyelőre a város délnyugati részébe nyomult be.

Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet igazgatója azt nyilatkozta, hogy a kormányerők behatoltak a város délnyugati részébe és északi irányból is nyomulnak előre. A jelentés szerint a továbbra is tartó heves harcokban mindkét oldalon sokan meghaltak.

Az al-Ihbáríja állami hírcsatorna közlése szerint a hadsereg elérte a város központját. A haderő előrenyomulását a szíriai légierő és nehéztüzérség biztosította, ugyanakkor a katonai akciót a kormányerőkkel szövetséges Szukúr asz-Szahra milícia, valamint iráni harcosok és a szintén az Aszad-rezsim mellett álló libanoni síita szervezet, a Hezbollah is aktívan támogatta.

A település elfoglalásával Aszad erői kevesebb mint 100 kilométerre kerülnének az IÁ fővárosának számító északkeleti Rakkához. Palmürából ugyanakkor autópálya vezet a nyugaton fekvő Deir-ez-Zór várost körülvevő, nagyrészt az IÁ által uralt régióba, amelybe az Irakkal közös fontosabb határátkelők is tartoznak.

A szíriai sivatagban, Damaszkusztól 205 kilométerre keletre fekvő Palmürát az IÁ 2015 májusában foglalta el. Azóta a dzsihadisták számos pusztítást hajtottak végre az UNESCO világörökségi listáján szereplő város gazdag régészeti kincsei között.

A kormányerők két hete kezdték meg Palmüra visszafoglalását az orosz légierők jelentős támogatása mellett.