2024. március 28., csütörtök

Április 4-től elindul a menekültek kitoloncolása a görög égei-tengeri szigetekről Törökországba

Jorgosz Kiricisz, a menekültkérdéssel foglalkozó görög válságstáb szóvivője elmondta, hogy az Európai Unió és Ankara közötti egyezmény értelmében először azokat a menekülteket toloncolják vissza Törökországba, akik nem nyújtottak be menedékkérelmet, mialatt Görögországban tartózkodtak.

Korábban Kiricisz bejelentette, hogy a kormány 30 ezer férőhellyel bővíti a menekültszállások befogadóképességét az elkövetkezendő 20 napban olyan migránsoknak, akik önkéntesen hagyják el a görög-macedón határon és Athén kikötője, Píreusz mellett létesített táborhelyeiket.

A görög válságstáb szóvivője elmondta, hogy az EU-török megállapodás görögországi hatálybalépéséhez szükséges törvénymódosításokat jövő hét szerdán terjesztik a törvényhozás elé.

A múlt héten Brüsszelben megkötött uniós-török megállapodás célja, hogy gyorsított eljárással döntsenek a Görögország területére újonnan érkező migránsok státusáról. A visszautasított menedékkérőket Törökországba toloncolják vissza. A görög hatóságok döntése megfellebbezhető.