2024. április 25., csütörtök

Mindenki egy kalap alatt!

A lízingmunkát szabályozza majd az új kormány elsőként a választások után

Az ügynökségek által ideiglenes foglalkoztatásról szóló törvény lesz az első, amelyet az új összetételű Köztársasági Képviselőház elfogad a választások után, és ezzel csaknem 50 ezer polgár helyzete javulhat az országban – nyilatkozta tegnap Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter a jogszabály kidolgozásával megbízott munkacsoport első egyeztetésén.

Mint ismeretes, az említett ügynökségek az egyetemi szövetkezetekhez hasonlóan ideiglenes munkát szavatolnak a polgároknak olyan cégekben, ahol dolgozóhiány lép fel. Az ily módon alkalmazottak fizetése kisebb, mint a rendes munkaviszonyban lévőké (annak ellenére is, hogy ugyanazt a munkát végzik), mivel az ügynökség az ő fizetésükből is hasznot húz.

– Megengedhetetlen, hogy az ugyanott és egyazon feladatot végző munkások külön jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezzenek, hogy másképp fizessék őket, és hogy máshogy kezelje őket az állam – magyarázta Vulin.

Mint kifejtette, az országban a legnagyobb ilyen ügynökség mintegy 12 ezer embert foglalkoztat, a többi jóval kevesebbet, viszont csaknem ötvenezer keresi ily módon a pénzét az országban.

– A jogszabály elfogadásával minden dolgozó egyforma jogokat élvezhet, függetlenül attól, hogy milyen szerződéssel végzi a munkáját – húzta alá a tárcavezető, aki szerint a törvényre a munkaerőpiac szabályozása és a tisztességtelen konkurencia felszámolása miatt van szükség.

– Megengedhetetlen, hogy a munkaerő áru legyen, a vállalatok és ügynökségek pedig kedvezményekért, alacsony árakért harcoljanak. A munkájukat jól végző alkalmazottakra kell helyezni a hangsúlyt. Átlátható játékszabályokat fog tartalmazni ez a törvény, amely megadja majd az ügynökségeknek a működési irányelvet – fejtette ki Vulin.

Arra a kérdésre, hogy hogyan kívánja a jogszabály megoldani az ügynökségek magas illetékét, a miniszter elmondta, igyekeznek egy olyan jogkeretet kidolgozni, amely ezt a kérdést tárgytalanná teszi.

A munkacsoportban résztvevő két reprezentatív szakszervezet, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége (SZÖSZSZ) és a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet (FEÁSZ) is támogatták az új jogszabály meghozatalát.

Zlata Zec, a FEÁSZ végrehajtó titkára elmondta, korábban még a lízingmunka gondolatát sem támogatták, viszont rá kellett jönniük, hogy az ilyen ügynökségek eltörlése lehetetlen, így úgy próbálnak segíteni a dolgozók helyzetén, ahogy azt a körülmények megengedik.

– Igyekszünk egy olyan törvény megfogalmazására, amely tényleg egyenlő feltételeket szab mindenkinek – hangsúlyozta Zec.

Nebojša Miletić, a Szerbiai Munkaadók Uniójának képviselője is kifejtette: végső ideje egy ilyen lépés megtételének, valamint örömének is hangot adott, hogy a szakszervezetek pozitívan álltak az ötlethez.

Zoran Bukilić, a Trenkvalder ügynökség igazgatója is úgy nyilatkozott, egy ilyen törvény meghozatala komoly lépés a nagyobb ügynökségek számára is, hiszen rengeteg a szabálytalanság a megfelelő jogi keret hiánya miatt.