2024. március 29., péntek

A Srbijagas átszervezését júliusra befejezik

Aleksandar Antić: Az Energiaközösség nem lassíthatja le a csatlakozási tárgyalásokat

A Srbijagas földgázforgalmazó közvállalat szerkezeti átalakítása július elsejéig megtörténik, és az Energiaközösség nem lassíthatja le a csatlakozási tárgyalásokat – jelentette ki tegnap Aleksandar Antić bányászati és energetikai miniszter.
Antić szerint az Energiaközösség csupán annyit tehet, hogy megtiltja a szerbiai képviselőknek a szavazást az Energiaközösség ülésein, vagy hogy nem térítik meg az utazás költségeit, amely tavaly 5027 eurót tett ki.

– Megdöbbentenek Janez Kopač szankciókra vonatkozó kijelentései, hogy kezdeményezni akarják az európai uniós előcsatlakozási támogatási eszközökből (IPA-alap) lekérhető összeg csökkentését az energetikai projektumok területén. A Srbijagas szerkezeti átalakítása folyamatban van, jelenleg a munkahelyek rendszerezése zajlik. Ezután elkészítjük a pénzügyi terveket és kezdődhet a munka. A tervekkel összhangban minden készen lesz július elejére – mondta Antić.

Mint ismeretes, hétfőn Predrag Grujičić, az Európai Közösség gázrészlegének vezetője kijelentette, hogy a Srbijagas késik a szerkezeti átalakítással, és ezért kétséges, mikor tud Szerbia eleget tenni az európai uniós csatlakozási tárgyalások fejezeteinek megnyitásához szükséges feltételeknek.
Tavaly szeptember elsejéig annyi történt, hogy sikerült a Srbijagas közvállalatot szerkezetileg és jogilag szétválasztani, és így megszületett a Transportgas Srbija és a Distribucija gasa Srbija vállalat. Mindez azonban csupán papíron történt meg – magyarázta Grujičić.

A két említett vállalat eddig még nem kapott működési engedélyt az Energiaügyi Ügynökségtől, és ezért nem tudnak dolgozni – mondta Grujičić. Ugyanakkor Janez Kopač, az Energiaközösség elnöke hozzátette, a Srbijagas eddig nem is kérte a működési engedélyt, de ha ezt azonnal megtenné, akkor is legalább 10 hónapot vesz igénybe a szóban forgó engedélyek kiadása.

Ha július elsejéig nem választják ketté a Srbijagas közvállalatot, akkor az Energiaközösség kérni fogja a szankciók bevezetését Szerbiával szemben – mondta hétfőn Bécsben Janez Kopač.