2024. március 29., péntek

„Funkcionisanju i opstanku „Toplane“ preti opasnost“

Zbog dugova prema „Srbijagasu“ ponovo je blokiran račun bečejskog Javnog preduzeća „Toplana“. Rukovodioci lokalne samouprave i „Toplane“ svoje nezadovoljstvo su izrazili u saopštenju, jer je, prema njihovim informacijama, ministarstvo za rudarstvo i energetiku u februaru pozitivno odgovorilo na molbu preduzeća za reprogramiranje dugova.

Gradonačelnik Bečeja, Vuk Radojević, predsednik skupštine opštine, Nenad Tomašević, i direktor „Toplane“, Dejan Vuković, su u svom saopštenju napisali da je, prema njihovim saznanjima, od brojnih preduzeća za daljinsko grejanje koja duguju „Srbijagasu“ blokiran račun jedino bečejskoj „Toplani“.

„U svojoj odluci, donetoj 6. avgusta 2015. godine, srpska Vlada je predložila „Srbijagasu“ da sa preduzećima za daljinsko grejanje koja imaju dugove prema „Srbijagasu“ za isporučeni gas, napravi dogovor o mesečnoj otplati dugova i to za period koji će uzeti u obzir planirane prihode preduzeća za daljinsko grejanje, kako se ne bi dovela u opasnost njihova likvidnost i ispunjavanje redovnih obaveza. Rukovodstvo bečejske „Toplane“ je u skladu sa odlukom vlade napravila predlog za reprogramiranje dugova tako da je novonastala situacija, kao i blokada računa od 52 miliona dinara, što je skoro trećina svih prihoda „Toplane“, neočekivani zaokret koji dovodi u opasnost funkcionisanje i dalji opstanak „Toplane“. Ovaj neprimereni postupak dovodi u opasnost daljinsko grejanje građana, pripremu za narednu grejnu sezonu, kao i ostvarenje projekta korišćenja obnovljivih izvora energije, u čijim okvirima smo dospeli na korak od izgradnje preduzeća za korišćenje geotermičke energije, i to u saradnji sa nemačkom razvojnom bankom KfW, sa čime bi „Toplana“ ostvarila značajne uštede, a domaćinstva jeftinije grejanje. Nadamo se da ovaj postupak nema političku pozadinu i da ćemo uskoro uspeti da nađemo rešenje za reprogramiranje dugova, koji bi osigurali dalji rad „Toplane“ kao i njen dalji razvoj“ - stoji u saopštenju.