2024. április 16., kedd

Fölborzolt kedélyek

Nem csupán a helyi lakosság körében keltett indulatokat a szombaton történt hat személy őrizetbe vétele Gádoron, majd ötük villámgyors elítélése, hanem az esemény politikai hullámokat is vetett.

A gádori (gákovai) termelők már egy hónapja a szántókon táboroztak, őrizvén azokat maguk számára. Az állami tulajdonban lévő termőföld viszont a csőd alatt álló Graničar mezőgazdasági vállalat csődtömegéhez tartozik, a termés hozamából fizetheti ki a csődgondnok az egykori alkalmazottak elmaradt bérét.

A pohár akkor csordult túl, amikor a csődgondnok egy traktort küldött a még műveletlenül álló, mintegy 300 hektár fölszántására. A később őrizetbe vett hat személy kirángatta egykori kollégájukat a traktorból, elmondásuk szerint nem bántalmazták, de az időközben napvilágot látott fotók nem erre utalnak. Mellesleg a vállalat biztonsági őrét is megverték.

AZ ESEMÉNYEK

A közvélemény annyit tudott az eseményről, hogy az incidenst követően szinte nyomban a helyszínen termett a csődgondnok, az ügyvédje és a rendőrség, a hat verekedőt előállították, de nem Zomborban, hanem Apatinban, ahol az ügyeletes szabálysértési bíró egy személyt fölmentett a vád alól, a többit 30 nap börtönre ítélte. Meglepő volt az eljárás gyorsasága, a szabálysértőket bilincsben vezették a bíróságra, ahol mintha rögtönítélő bíróság ült volna össze, expressz megszületett az ítélet. Ez a szántójukat védő parasztok javára billentette a közhangulatot, de a belügyminiszter nyomban figyelmeztetett, nem parasztok a támadók, nincs is bejegyzett gazdaságuk, viszont nem ismeretlenek a rendőrség számára, még a kormányfő is állást foglalt: nem az eke szarva miatt, hanem verekedés okán indult eljárás a „parasztokkal” szemben.

Időközben viszont megszólaltak a falubeliek, akik közelebbről ismerik a helyzetet. Egyértelműen arról beszélnek, hogy a verekedők korábban szétlopták a vállalatot, a település átlagához képest igencsak meggazdagodtak, viselkedésükkel rettegésben tartják környezetüket. Egyben kifogásolják a kormányrendeletet, ami alapján Zombor polgármestere fölhívta az állami földeket jogi alap nélkül művelőket, hogy adott határidőn belül jelentsék be, mekkora területet művelnek, és peren kívüli eljárás során fizessék be a vajdasági átlagban számolt bérleti díjat. Ezzel a lépéssel a kormány és a város legitimizálta a földbitorlást. A különböző fórumokon kommentelők zöme a Szerb Haladó Pártot látja az események mögött, és a párt népszerűségének zuhanását jósolja.

NEM LESZ RENDKÍVÜLI ÜLÉS

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakciója kezdeményezte a városi képviselő-testület rendkívüli ülésének azonnali összehívását, egyetlen tárgysorozati ponttal: Az állami földek körüli gondok és a földművesek, Zombor polgárai őrizetbe vétele okozta problémák megoldása. A vkt elnöke hétfőn össze is hívta a képviselői csoportok vezetőit, akik megállapodtak abban, hogy nem lesz rendkívüli ülés, a testület a rendes ülésén tárgyalja majd a témát, azzal, hogy a városi tanács addigra köteles előkészíteni a megoldási javaslatot, illetve az állami szántók jogalap nélküli művelését lehetővé tevő kormányrendelet helyi alkalmazását. Az állami földek bérlése forró gesztenye az önkormányzat tenyerében. Sőt, az is különös, hogy az egész történetben nem jelennek meg a mezőőrök, akikre a város évi szinten 25 millió dinárt (ezzel szemben közérdekű tájékoztatásra mindössze 8 milliót) költ. Pedig a mezőőri szolgálatnak ott lenne a helye, ahol gondok vannak a szántókon.

A DEMOKRATÁK IS KÖZBESZÓLTAK

A frakcióvezetők említett hétfői összejövetelét kommentálva a Demokrata Párt helyi szervezetének tegnapi sajtótájékoztatóján Vladimir Kuzmanov frakcióvezető kiemelte, hogy az állami földterületek bérlése körül kialakult helyzetért a polgármester a felelős. Saša Todorović (SZHP) szerinte nem nőtt fel a ráruházott feladatokhoz, ezért a demokraták abban bizakodtak, hogy sor kerül a rendkívüli ülésre, amelyen fölmentik tisztsége alól.

A zombori demokraták a tegnapi sajtótájékoztatón (Fotó: Fekete J. József)

A zombori demokraták a tegnapi sajtótájékoztatón (Fotó: Fekete J. József)

– Korántsem hatalmi harcról van szó, hiszen egy hónapon belül választások lesznek, de meggyőződésünk, hogy a polgármesternek fölmentés útján kell távoznia a posztjáról, mindazért, amit nem tett meg a polgárok érdekében – vélte Kuzmanov.

Varga Ferenc, a DP városi képviselője szerint a DP frakciója az előző másfél évben számos észrevételt tett a vkt-ben az állami tulajdonban lévő termőföldek használatát illetően, de javaslataik soha nem kerültek meghallgatásra.

– Ezen a területen a vkt hatalmi többsége úgy vélekedett, hogy annál jobb, minél rosszabb. Napirendre szerettük volna tűzni a génmódosított terményekről szóló határozati javaslatunkat, de nem ment át a többségen. Pedig előírás, hogy a GMO-termények előállítói nem használhatnak és nem kaphatnak bérbe állami földeket. Ha akkor meghallgatnak bennünket, nem kerültünk volna abba a helyzetbe, ahová jutottunk. A városban két éve már nem tartottak árverést az állami földekre, és úgy néz ki, idén is manipulációkra számíthatunk, mert az illetékes minisztérium nem hagyta jóvá Zombornak a licitációt. A most kialakult affér főszereplői a Szerb Haladó Párt választási listavezetői. Meg kell említenem a kormányfőnek az esettel kapcsolatosan adott interjúját, amelyben vakvágányra tévedt, kérdezvén, honnét a parasztoknak Audi hatos, több traktor és kombájn, miért nem segítettek megoldani a Graničar problémáit. Ez nem érinti a földbitorlás lényegét – mondta Varga.

Egyébként a bántalmazott gádori munkások szerint az említett, luxuskocsit és értékes mezőgazdasági gépeket birtokló, drága nyaralásokra utazó, most börtönre ítélt termelő, nem a Graničarban eltöltött munkaévek során kapott 35–40 ezer dináros fizetéséből gazdagodott meg, és csak sugallják, hogy a mezőgazdasági vállalatból száztonnás mennyiségben tűnt el takarmány, harminc tehénnek, és sok egyébnek nyoma veszett. Gyakorlatilag szétlopták a vállalatot, amiért eddig még senki nem felelt.