2024. március 29., péntek

Kerítést és játékokat festettek

Készen van az új zentai medence terve

A zentai Népkertben található játszótér játékainak és a medencét körülvevő kerítésnek a felújítása érdekében szervezett munkaakciót a hétvégén a VMSZ Ifjúsági Fóruma zentai szervezete, amelynek aktivistáihoz több sportklub sportolói is csatlakoztak. Az akció két hét múlva folytatódik.

– A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma zentai szervezetének tisztújítása óta a mostani már a harmadik nagy akciónk, amelynek célja az volt, hogy újrafessük a Népkertben található medencét körülvevő kerítést, illetve a szintén a Népkertben található játszótér játékait. A kezdeményezésüket tizenhét vállalkozó és vállalat támogatta, egyenként háromezer dináros adománnyal, ugyanis minél szélesebb körű donátori hálót szerettünk volna kiépíteni annak érdekében, hogy az akció az összefogás fontosságának üzenetét hordozza a felnövekvő generáció tagjai számára – emelte ki Sztantity Szebasztián, a szervezet elnöke.

A kezdeményezéshez több zentai sportklub is csatlakozott, köztük az atlétika-, a kajak-, az úszó- és a vízilabdaklub tagjai, akik közül többen is kiemelték, rendkívül fontosnak tartják az akciót, hiszen ezáltal is ki tudják fejezni, hogy mennyire fontos nekik a városuk.

A résztvevőknek Ceglédi Rudolf polgármester beszélt a Népkert új medencéjének kiépítésére vonatkozó tervekről, ami elmondása szerint a következő években az önkormányzat kiemelt projektuma lesz.

– A múlt évben új feladatot tűztünk ki magunk elé, mivel az 1952-ben épült ún. fekete medencén deformációk keletkeztek. Úgy döntöttünk, hogy a felújítás helyett inkább egy teljesen új medencét építünk a helyén, olyat, ami mindenben eleget tesz az előírásoknak, méreteiben is nagyobb, 25×33 méter lesz, tehát különféle versenyek szervezésére is alkalmassá válik. Tavaly elkészíttettük a tervdokumentációt, amely felöleli a medence megnagyobbítását, a nézőtér és az alatta lévő fűtött öltözők kialakítását, valamint a meglévő termálkút vizének az elvezetését is. Természetesen nem ezt a vizet engednénk be a medencébe, hanem ezt használnánk a fűtésére, illetve a ballonnak a fűtésére is, ami a téli időben lenne felszerelve a medencére. Ilyen módon télen fedetté válna, és ennek köszönhetően az egész év folyamán tudnák használni nemcsak az úszók, hanem a pihenni vágyók is – magyarázta Ceglédi Rudolf. Hozzátette: a beruházás értéke az előzetes számítások szerint valamivel több, mint kétszázmillió dinár, és azt szeretnék, ha ez a projektum az elkövetkező 2,5–3 év során megvalósulna.

A VMSZ Ifjúsági Fóruma zentai szervezetének akciója két hét múlva folytatódik, amikor a végső festékréteg is felkerül a játékokra és a kerítésre. A szervezők mindenkit szívesen látnak, aki csatlakozni szeretne a kezdeményezésükhöz.