2024. április 25., csütörtök

Az élvonalban

Nyilas Mihály tartományi oktatásügyi titkár tegnap ellátogatott a 60. születésnapját ünneplő Petőfi Sándor Általános Iskolába, a vendéget Argyelán Zoltán iskolaigazgató fogadta. Körbejárták a tanintézményt, a felsősök alkalmi műsort mutattak be, amelynek keretében elénekelték az iskola kombinált, magyar és szerb nyelven megírt himnuszát.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A titkár pár percre bekukkantott egy-két iskolai órára is, meggyőződött arról, hogy a tavalyi évben a tartományi kormány részéről nyújtott, nagyjából másfél millió dináros támogatást az iskola megfelelő módon használta fel. A tartomány adományából és egyéb forrásokból befolyó pénzekből ún. fehértáblákat, azaz Iboardokat vásároltak, amelyek a hagyományos iskolatáblákhoz viszonyítva jóval megkönnyítik a tanítást. A fehértáblákra számítógéppel összekötött képprojektorok vetítik a képet, a táblánál felelő diák a filctollal a képre „rárajzolhatja” azt, amit megtanult. A Petőfi iskola tantermeiben egyelőre hét ilyen tábla áll a tanárok és a diákok rendelkezésére, természetesen még több ilyen berendezés beszerzését tervezik.

Az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola néhány évvel ezelőtt rákerült arra az 50 legkiemelkedőbb szerbiai iskolából álló, az oktatásügyi minisztérium által összeállított listára, amelyen a székvárosban mindössze három iskola neve szerepel. A Petőfi iskolát nagyjából 1500 diák tekinti saját sulijának, közülük 68-an magyar nyelven tanulnak. Az iskola születésnapja alkalmából a héten bővebb beszámolót, képriportot is közlünk erről a tanintézményről.