2024. március 28., csütörtök

A terrorellenes összefogás szükségességéről beszélt a német és az orosz külügyminiszter

A terrorellenes együttműködés szükségességéről beszélt az orosz és a német külügyminiszter a brüsszeli merényletek másnapján Moszkvában.

A vendéglátó Szergej Lavrov reményét fejezte ki, hogy az európaiak a terrorfenyegetés hatására félreteszik a "geopolitikai játszmákat", és az összefogás mellett döntenek. Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett: az Oroszország és az EU közötti terrorelhárítási együttműködést befagyasztották amiatt, mert az ukrajnai orosz beavatkozás miatt.

Frank-Walter Steinmeier szerint a büsszeli terrortámadások újabb "véres példájául" szolgáltak az egész világ elleni fenyegetésnek. A német diplomácia vezetője hangot adott meggyőződésének, hogy közös érdek az ez elleni együttes fellépés. Szavai szerint ennek a kérdésnek "szerepelnie kell a napirenden".

Úgy vélekedett, Oroszország jelenleg Szíriában kifejtett erőfeszítései a béke javára válhatnak. Steinmeier elismerte, hogy a szíriai tárgyalásokon öt év óta példátlan előrelépés történt, aminek következtében remény van a politikai folyamatra. A német diplomácia vezetője szerint a szíriai kormány és ellenzék között mielőbb meg kell kezdődnük a fogolycsere-tárgyalásoknak.

A politikus mindazonlátal kijelentette: annak fényében, hogy a szíriai polgárháborúnak 250 ezer halottja van és a konfliktus 12 millió embert kényszerített otthona elhagyására, nem tudja elképzelni, hogy Bassár el-Aszad (elnökként) elfogadható személy lenne a lakosság minden csoportja számára. Olyan világi megoldást sürgetett Szíria számára, amelyben minden csoport együtt tud majd élni.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: Oroszország és Németország egyetértett abban, hogy a genfi szíriai béketárgyalásoknak átfogónak kell lenniük. Megismételte, hogy az alkufolyamatban az ellenzéki erők között a szíriai kurdoknak is részt kell venniük, mivel a szíriai állam alapjairól folyik az egyeztetés.

Steinmeier aggodalmát fejezte ki a törökországi belpolitikai helyzet miatt és hangot adott reményének, hogy Ankara megtalálja az útját a kurdokkal való megbékélésnek.

Szergej Lavrov kijelentette, hogy a szíriai-török határon át még folyik illegális nyersolaj-kereskedelem, ám ennek mértéke az orosz légierő beavatkozását követően visszaesett.

A kelet-ukrajnai helyzetről szólva Steinmeier kijelentette, hogy az ottani tűzszünetet gyakran megsértik, és hogy bármelyik pillanatban bekövetkezhet a helyzet eszkalációja. Hangsúlyozta a térségbeli aknamentesítés és csapatszétválasztás fontosságát.
Lavrov szerint a felek egyetértettek abban, hogy Délkelet-Ukrajnában a helyzet csak a minszki megállapodások feltétel betartása esetén stabilizálható. Kiemelte, hogy ezek keretében Kijevnek közvetlen párbeszédet kell kezdenie Donyeckkel és Luhanszkkal a régió különleges státusával, a helyi választások megrendezésével és a valódi amnesztia biztosításával kapcsolatos politikai problémák megoldásáról.

A felek érintették az orosz bíróság által kedden 22 évi szabadságvesztésre ítélt Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő ügyét is. Lavrov elmondta, hogy Oroszország értesült az elítéltre vonatkozó ukrán fogolycsere-javaslatról. Rámutatott, hogy az ügyben a döntés az elnök illetékessége és Moszkva az orosz törvényekkel összhangban fogja ezt a kérdést elbírálni. Steinmeier az ügyben egy "humanitárius megoldás" megtalálása mellett foglalt állást.

Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy az orosz-német viszony továbbra is prioritás marad Moszkva számára. Mint mondta, a kétoldalú viszonyban megmaradtak a nehézségek, de ezek ellenére a Moszkva és Berlin közötti párbeszéd "aktívan fejlődik". Megfogalmazása szerint a kétoldalú viszony az európai és a globális politika fontos tényezője marad.

Pozitív lépésnek nevezte, hogy német részről készség mutatkozott arra, hogy felújítsák a két diplomáciai tárca gazdasági és pénzügyi közös munkacsoportja tevékenységét. A testület következő ülését Lavrov bejelentése szerint júliusban tartják majd meg. Az orosz tárcavezető reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a bizottság munkája segít megállítani a két ország közötti áruforgalom csökkenését.

Nyugati forrásból származó orosz hírügynökségi értesülés szerint egyébként Steinmeier az este folyamán találkozni fog a helyi idő szerint délután ugyancsak Moszkvába érkező John Kerry amerikai külügyminiszterrel is.