2024. április 25., csütörtök

A Száva kiöntött Šabacnál

Predrag Marić: a többi folyó esetében stabil a vízállás

Szerdán rendkívüli intézkedéseket rendeltek el Šabacon, ugyanis eldugult csatorna miatt a Száva kiöntött. De mint azt Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének a vezetője elmondta, a folyók vízállása stabil.

– Egész éjjel követtük a folyók vízállását az egész ország területén, különösen Lučaniban, Ušicén, Čačakon, Valjevon, Zaječarban és mindenhol ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet – emelte ki Marić a Tanjugnak adott nyilatkozatában. Hozzátette, egyedül Šabacon volt szükség rendkívüli intézkedéseket elrendelni, ugyanis Gornja Vranskanál eláradt a folyó, ugyanis a csatorna eldugult és a felgyülemlett víz nem tudott elfolyni. A víz nem öntött el házakat és a lakosság sincs veszélyben. De követik a helyzetet, és ha kell reagálnak.

A Szerbia Útjai Közvállalat ugyanakkor lezárta a közlekedést Banjani - Novaci - Pambukovica – Slatina között és Debrc - Banjani - Ub - Novaci – Koceljeva felé alternatív útvonalat rendelt el, ugyanis a Tamnava folyó elárasztotta az utat. A közvállalat munkatársai óvatosságra intette a közlekedés résztvevőit.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint még csütörtök délelőtt is Szerbiában esőre kell számítani, várhatóan 10-30 milliméter eső esik majd, helyenként akár 40 milliméter esőre is számítani lehet, míg a hegyvidéken hóesés várható.