2024. április 20., szombat

Két év alatt 90 kilométer autóút

Április 11-éig újabb 5,5 kilométer útszakaszt adnak át a forgalomnak a 10-es közúti folyosón – jelentette be Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter tegnap reggel a Pink tévé egyik műsorában szerepelve. Mint kifejtette, a szerb kormány az elmúlt két év alatt „nagy eredményekről” számolhat be, ugyanis 90 kilométernyi autóutat épített ki és mintegy 120 kilométeres szakaszt újított fel.

– Az idén sem lesz másképp, hiszen aki a 10-es korridoron utazik, láthatja a munkálkodó erőgépeket és utászokat. Ilyesmire korábban nemigen volt példa, már 40 éve csak beszélnek a közúti folyosóról – mondta a miniszter asszony.

Beszámolt arról is, hogy az 10-es mellett a 11-es közúti folyosó építése is folyik. Jövő ilyenkorra már Čačakig autópályán lehet majd eljutni. Nem csupán ez a szakasz, hanem a Surčin és Obrenovac közötti részt is kiépül. Augusztusban egy másik, 34 kilométeres szakaszt is átadnak, amelyet a kivitelezőikről azerbajdzsáni útnak is neveznek. Ez utóbbi nemcsak azért fontos Szerbia számára, mert gyorsabb közúti kapcsolatot teremt Montenegróval, hanem egyben megnyílik az út a tengeri kikötőkhöz is.

A Belgrádot megkerülő körforgalmak építési tervei is elkészültek, jelenleg a kivitelezőkkel folyik az alkudozás egy olyan pénzellátási modell kiválasztásáról, amely nem adósítaná el az államot – tette hozzá Mihajlović asszony.