2024. április 25., csütörtök

Miért vagyunk szegények?

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében Takács Rajmund gunarasi szociográfus, a helybeli Mezőgazdasági Iskola korábbi tanulója, aki a Szegedi Tudományegyetem Településkutató szociológia mesterszakán szerzett diplomát, Miért vagyunk szegények? címmel értekezett egy, a vajdasági magyarságot igen erősen érintő témában, a földhasználat középkor óta eltelt változásairól, a tulajdonlás formáiról és a megvalósult vagy meghiúsult pozitív vagy negatív váltásokról.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

Takács előadása kezdetén felvázolta a modellt, ahogy a nyugat-európai feudális birtokok parcellái lassan a korábbi jobbágyak kezébe kerültek már igen korán. Ezzel szemben Magyarország esetében azt tapasztaljuk, hogy a nagybirtokok nem kerültek az egyszerű nép kezébe, hanem a nemesség az utolsó pillanatokig ragaszkodott a földterületeihez, zsellérekké, kétkezi munkásokká téve ezzel a jobbágyokat, akik pedig az alapjai lehettek volna egy polgári középréteg kialakulásának. Ezek a tendenciák a mai napig éreztetik hatásukat, még a társadalmi berendezkedésen is. A vajdasági magyarok vonatkozásában Takács elmondta, hogy rendkívül hátrányos társadalmi szerkezet jellemzi őket, ennek egyik oka, hogy a múlt század második felében túlzott mértékben bekapcsolódtak a szocialista nagyüzemi termelésbe, a gyárakba, amik csak gyárakat termeltek, és ez később visszacsapott. A szociográfus a nagygazdák mellett két csoportra hívta fel a figyelmet, az egyikhez tartozik a munkásosztály, a másikhoz pedig az állami alkalmazottak, a politikum, a médiában dolgozók és az értelmiség, amely szinte teljesen elvesztette kapcsolatát az előző osztállyal. Takács arra is figyelmeztetett, hogy a további tőkefelhalmozódás a különbségek még nagyobb mértékű kiélezéséhez vezethet, és hogy Vajdaság területén a nagybirtok kezd uralkodóvá válni, a nyugati mintákat leginkább követő gazdaságstruktúrák pedig inkább Szerbia délebben fekvő részeire jellemzőek.

Takács Rajmund a Press Szó internetes folyóirat állandó szerzője, előadása alatt más cikkeiből is idézett, melyek szintén a vajdasági magyar falusi realitást igyekeznek ábrázolni.