2024. április 24., szerda

A kortársbántalmazás ellen

Szabadkán, valamint még 10 szerbiai városban március elején megalakult a szülők és tanügyi dolgozók klubja.

A klub tagjai háromnapos felkészítő tanfolyamon vettek részt Belgrádban az Unicef és a Nyitott Társadalomért Alapítvány szervezésében. A szabadkai klub első projektuma egy égető problémára irányul, a kortársbántalmazás visszaszorítását célozza meg. A tegnapi műhelymunkán már öt szabadkai általános iskola szülői és tanári csapata vett részt, hogy együtt dolgozzák ki a cselekvési tervet, amely alapján saját iskoláikban megszervezik majd az osztályfőnöki órák keretében a további műhelymunkákat a gyerekekkel és a szülőkkel, valamint más aktivitásokat. A klub célja, hogy 2016. június 15-éig az érintett iskolákban 30 százalékkal csökkenjen a kortársbántalmazás. A projektum lényege, hogy a család és az iskola ne párhuzamos rendszerként működjenek, hanem együtt tegyenek a gyerekek érdekeiért. 
– A kortársbántalmazás igen nagy gondot jelent az ötödik osztályban, amikor a gyerekeknek új környezethez kell szokniuk, fejlődési és magatartásbéli változásokon mennek keresztül, és keresik saját helyüket. Óriási változás számukra, amikor ötödikesek lesznek, ezért először nekik szeretnénk segíteni, hogy ezeket az akadályokat minél könnyebben vegyék. Mivel rövid periódusról van szó, ezért most csak az ötödik osztályosokat céloztuk meg ezzel a projektummal. Minden iskolában két osztályt kapcsoltunk be a folyamatba – monda Margareta Uršal, a klub egyik alapítója, a Széchenyi István Általános Iskola pedagógusa.

A következő iskolaévtől már más iskolákat és más osztályokat is szeretnének bevonni ebbe a folyamatba, valamint más felmerülő problémával is kívánnak foglalkozni. A végső cél, hogy egy nemzeti társulássá nője ki magát ez a megmozdulás, mint a fejlettebb európai országokban vagy az Egyesült Államokban, ahol ezek a társulások olyan erősek, hogy beleszólásuk van az oktatáspolitikába, de a társadalmi folyamatokba is. A szabadkai klubhoz eddig öt általános iskola csatlakozott, az Ivan Goran Kovačić, a Széchenyi István, a Sonja Marinković, az Ivan Milutinović, valamint a Matko Vulović Általános Iskola. A klub szeretné, ha minél több szülőt és pedagógust tudnának bevonni a közös munkába gyermekeink érdekében.