2024. április 16., kedd

Védjegyet a vajdasági termékekre!

A Vatebet védjegyprogramját bemutató előadás Magyarkanizsán

A múlt héten a magyarkanizsai városháza nagytermében gyűlt össze a többnyire termelőkből és kereskedőkből álló közönség, hogy meghallgassa a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság (Vatebet) előadásait a vajdasági termékek védjegyeztetéséről, a helyi termékek, helyi termelők összefogásáról és a termelők nemzetközi piacra való kijutásáról. Ments András, a Vatebet igazgatója bemutatta a szervezetüket, és programjaikról, az általuk nyújtott lehetőségekről adott információkat.

– A Vatebetet a Zentai Gazdakörrel és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével közösen hoztuk létre, tulajdonképpen egy beszerzési, értékesítési és termeltetési társulásról van szó. Közösen megalkottuk a helyitermék-rendszert, megalkottuk hozzá a helyitermék-emblémát és a helyitermék-védjegyszabályzatot – mondta Ments András. – Azt szeretnénk elérni, hogy Vajdaság területén egy egységes branddel jelenjenek meg a helyi termékek. Nagyon fontos, hogy exportpiacot létesítsünk a jó minőségű helyi termékeknek. Ezenkívül szeretnénk elindítani egy törzsvásárlói kártyarendszert, amely szintén a helyi termékekre vonatkozik, ezzel a kártyarendszerrel kedvezményeket kaphatnak a velünk szerződő üzletekben pl. a nyugdíjasok, nagycsaládosok. A kártyaigénylés teljesen ingyenes lesz a vásárlóknak és az üzleteknek is – tette hozzá Ments.

A Vatebet igazgatója azt is elmondta, hogy a magyarországi Vitál Zrt. konzervgyárral megállapodást kötöttek konyhakerti növények felvásárlására, ami azért nagyon fontos, mert így a helyiek tervezhető termelést tudnak elindítani, szerződések alapján.

A másik ilyen jó lehetőség a vajdaságiak számára az olajos magvak és a gabonatermesztés területén fog adódni, ugyanis tárgyalások folynak a Kite Zrt.-vel, Magyarország egyik legnagyobb integrátorával, amely garantált átvételt és kifizetést biztosít, a megfelelő szaktanácsadással, termeléssegítéssel.

Az este folyamán a Vatebet hivatalosan átadta az első védjegyokiratot a községben Sárkány Jenő kispiaci tejüzem-tulajdonosnak, mivel a Sárkány sajt minőségileg olyan meghatározó termék, amely méltán képviseli a vajdasági brandet.

Ments András arra biztatja a vajdasági termelőket, csatlakozzanak a kezdeményezésükhöz, mivel ez az összefogás a legjobb módja a vajdasági gazdaságok tervezhető és fenntartható fejlődésének.

További információ a www.piacaruhaz.com oldalon, a vatebet@gmail.com címen, valamint a Vatebet 063/720-3069 irodai mobilszámán kapható.