2024. március 29., péntek

Falunapot ünnepeltek

Kishegyesen háromnapos programsorozattal emlékeztek meg a falu újratelepítésének 247. évfordulójáról

Csütörtökön kezdődött és szombaton este ért véget a falunapi programsorozat Kishegyesen. A három nap alatt számos érdekes műsorszámot láthattak az érdeklődők, s kiosztásra került Kishegyes díszpolgári címe is.

A programsorozat könyvbemutatóval kezdődött, ugyanis a 20 év Szó-Beszéd Kishegyesen című könyv a helyi lap, a Szó-Beszéd fenállásának 20. évfordulója alkalmából jelent meg. A kiadványt Molnár Márta, a könyv szerkesztője, Novák Attila, a lap főszerkesztője, valamint Molnár Imre békésszentandrási iskolaigazgató mutatta be. Pénteken egy zenés-verses műsorral folytatódott a programsorozat: az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör: Itthon? Otthon? című összeállítása az elvándorlás kérdéskörét boncolgatta. A produkciót filmvetítés követte, Kaszás Géza: Lovasíjász című filmje került bemutatásra. A film Kassai Lajos íjkészítőt, lovasíjászt, és az ő tevékenységét ismerteti. A vetítés végén a közönség Venczel Endrének, a filmet forgalmazó Anjou Lafayette cég képviselőjének kérdéseket tehetett fel a film kapcsán.

A falunapi programsorozat úgymond fő napja szombat volt, ugyanis délelőtt a Dombos Asztaliteniszklub szervezésében községközi asztalitenisz-tornára került sor, délután pedig dr. Czékus Géza a doberdói hadszíntérről – ahol az első világháborúban rengeteg magyar katona, köztük sok kishegyesi is meghalt – tartott előadást. Az előadást követően a helyi közösség udvarában elültettek egy tölgyfát, amelyet dr. Czékus Doberdóról hozott. Ezt követően Nemes Fekete Edit kerámiaművész kiállításának megnyitójára került sor a színház előcsarnokában.

A rendezvénysorozatot ünnepi műsor zárta a színházteremben. Ennek keretében ítélték oda a Kishegyes díszpolgára címet, valamint a falu köszönő okleveleit. Az idén a beérkezett ajánlások alapján a bírálóbizottság Nemes Fekete Editnek ítélte oda a díszpolgári címet. Nemes Fekete kishegyesi származású, több mint 50 éve tevékenykedik, és pályája során számos rangos díjat és elismerést kapott. A kishegyesi Dévics Imre Kerámiai Művésztelepnek állandó résztvevője, majd hosszú ideig vezetője volt. A művésznő kötődése Kishegyeshez munkáiban, s a róla szóló írásokban egyaránt megnyilvánul. A díszpolgári címet igazoló oklevelet Szűgyi István tanácselnök adta át, akárcsak a falu köszönőokleveleit. Ebben az évben eddigi jelentős eredményeiért köszönőoklevelet kapott az Endukas Lovas Klub. Ugyancsak köszönőoklevélben részesült Talpai Lóránt újságíró és elektronikus zenei előadó, aki világszerte San Laurentino néven vált ismertté. Végezetül köszönőoklevelet kapott a kishegyesi helyi lap, a Szó-Beszéd, amely tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

Az ünnepi műsorban fellépett a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szinte összes szakcsoportja, egy tavaszi tematikájú műsort láthatott a közönség.

 – Az idén is hagyományos falunapi műsort állítottunk össze, melyben a művelődési egyesület mellett az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és a kishegyesi óvoda nebulói is bemutatkoztak. Az ovisok táncos-zenés összeállítással készültek, az iskola pedig szavalókkal szállt be a közös programba. A művelődési egyesületet képviselve fellépett a két évvel ezelőtt megalakult asszonykórus, a citerások, illetve a három táncegyüttes: a Cselefedni csoport, vagyis a legkisebbek, a középső csoportunk, a Vackor, valamint a felnőtt táncegyüttes, a Rizgetős – számolt be lapunknak Patyerek Csaba, az egyesület programszervezője.