2024. április 25., csütörtök

External

Bemutatták Verebes Ernő új verseskötetét

Péntek este a zentai Városi Múzeumban mutatták be Verebes Ernő, zeneszerző és irodalmár, a budapesti Nemzeti Színház dramaturgjának legújabb, External című verseskötetét. A zEtna Kiadó gondozásában megjelentetett könyvről a szerzővel Szarka Mándity Krisztina művészettörténész, Beszédes István, a kiadó vezetője és Szögi Csaba zentai költő, napilapunk munkatársa beszélgetett.

– Jó néhány év verstermése került bele ebbe a könyvbe – mesélt napilapunknak a kötetről Verebes Ernő, s hozzáfűzte azt is, hogy talán ennek köszönhetően vélt felfedezni benne egy olyan heterogén világot, amely még számára is meglepő volt. A kötetben az epikus versektől kezdve a sokkal letisztultabb, rövid szentenciaszerű versekig minden megtalálható, de ezenkívül menet közben született, fotókról és festményekről készült versek is olvashatóak – ecsetelte Verebes, aki hozzátette azt is, hogy a kötet illusztrációinak túlnyomó részét öccsének, Verebes György képzőművésznek az alkotásai képezik.

A kötet három ciklusra van felosztva. Az első ciklusnak a címe Döglött dolgok, s a szerző szerint túlnyomórészt filozofikus verseket tartalmaz. Olyan helyzetképeket, amelyekben a költőnek is része volt, s amelyekből számára izgalmas távlatokat is ki tudott bontani. A második, Botostánc c. ciklusban jóval közéletibb versek találhatóak, s azokról a terekről szólnak, ahol mi is élünk, illetve ahogyan Verebes fogalmazott: a nagyságos kisebbségi létről, ezek minden áldásával és átkával. Hozzáfűzte azt is, hogy ezek a versek olykor ironikusan, olykor komolykodóan, olykor pedig véresen komolyan kezelik azokat a hétköznapokat, amelyekben mi éppen leledzünk.

A harmadik ciklus címe a kötet címadója is egyben.

– Ebben rövid szentenciaszerű verseket igyekeztem összerakni, úgy, hogy kijöjjön belőle egy épkézláb kompozíció. Néha aforisztikus, néha bökversszerű, minden esetre könnyen fogyasztható, néhány soros versekről van szó – nyilatkozta a költő.