2024. március 29., péntek

Bábfesztivált tartottak Zentán

A rendezvényen összesen kilenc csoport mutatta be produkcióját

Immár tizenkettedik alkalommal tartotta meg a hétvégén az iskoláskor előtti intézmények számára szervezett bábfesztiválját a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete, amely 1996 óta rendszeresen szervez bábkurzusokat az óvónők számára. Az idei rendezvénynek a zentai Hófehérke Óvoda Szivárvány épülete adott otthont, és a tervek szerint ezentúl a Tisza-parti település lesz az állandó házigazdája az eddig vándorrendezvényként megszervezett fesztiválnak.

A rendezvény a hagyományokhoz híven ezúttal is hangulatos felvonulással kezdődött, amelynek során a résztvevők a város központjában tett sétájukkal szerették volna felhívni a figyelmet a fesztiválra, a bábszínházi világnapra, valamint általában a bábozás fontosságára is. A fesztiválon összesen kilenc csoport képviseltette magát, köztük magyar és szerb nyelvűek is, amelyeknek tagjai a Tisza menti településekről, valamint Kishegyesről érkeztek Zentára.

– Immár tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a bábfesztiválunk, amelyet minden évben március 21., a bábszínházi világnap körül szervezünk meg. A világnap célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet az igazi bábművészetre, és bár az óvodás bábjátszásnál ezt nem hangsúlyozzuk annyira, természetesen itt is az a cél, hogy ne giccset, hanem színvonalas és értékes produkciókat hozzanak létre az óvónők, akik nagyon szépen dolgoznak, különösen a Tisza menti településeken, valamint Kishegyesen. Az idei fesztivál újdonsága az volt, hogy gyermekbábcsoportok is bemutatkoztak, amelyeknek tagjaival a zentai óvónők mesejeleneteket tanítottak be. A gyermekek bevonását a bábozásba már a kezdetekkor is fontos célként tűztük ki magunk elé, hiszen mindennek óriási szerepe van az anyanyelv megtartásában, éppen ezért különösen örülök annak, hogy ezt a célunkat is sikerült elérnünk – magyarázta dr. Szőke Anna, a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete elnöke. – A bábkurzusokon nagyon sokat foglalkozunk az óvónőkkel. Sokan sérelmezik, hogy miért csak velük, ám erre az a válaszunk, hogy azért, mert mi nem profi szinten bábozunk, ezért annak, aki úgy dönt, hogy pénzért készít előadásokat, mi nem kívánunk szakmai segítséget nyújtani, az óvónőknek viszont ingyenesen biztosítunk fejlődési lehetőséget a téli bábkurzusaink keretében, amelyeket 1996 óta rendszeresen megszervezünk. Ez alatt az időszak alatt hatalmas fejlődés volt tapasztalható, ami egyebek mellett abban is lemérhető, hogy az óvónők a korábbinál jóval nagyobb önbizalomra tettek szert, mára eljutottunk ugyanis oda, hogy bátran kijönnek a paraván elé, ahol jóval szabadabban mozognak, mint korábban – hangsúlyozta dr. Szőke Anna, aki elmondta, a tervek szerint ezentúl a Tisza-parti település lesz az állandó házigazdája az eddig vándorrendezvényként megszervezett fesztiválnak. – A bábfesztiválunkat eddig vándorrendezvényként szerveztük meg, tavaly viszont a zentai Hófehérke Óvoda illetékesei azzal az ötlettel álltak elő, hogy szeretnék, ha állandó házigazdái lehetnének a rendezvénynek, ami a tervek szerint meg is valósul majd, hiszen úgy gondoltuk, hogy ha már Kishegyesen van az ovisok színjátszó találkozója, akkor Zenta is felvállalhatja a bábfesztivál megszervezését – tette hozzá dr. Szőke Anna, a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok elnöke.