2024. március 29., péntek
Ezt lehet tudni a terrortámadásról

Az áldozatok emlékének színhelye lett Brüsszel központja

Két szerbiai utas is megsérült – Kiürítik az Európai Bizottság épületét – Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

Három robbantást követtek el a reggeli órákban Brüsszelben. Először reggel 8 óra körül két detonáció sújtotta a belga főváros első számú repülőterét, Zaventemet. Több mint egy órával később a brüsszeli metró Maalbeek nevű állomása közelében – amely nincs messze az Európai Unió adminisztratív központjától – egy földalatti szerelvényen is robbantottak.

Felvétel jelent meg a támadások gyanúsított elkövetőiről. Három férfit keresnek a hatóságok.

A legutóbbi információk szerint már 34 halottja és több mint 200 sebesültjevan a merényletnek, a számok azonban folyamatosan nőnek. Az eddigi becslések szerint a sebesültek közül legalább tízen-húszan életveszélyes állapotban vannak.

A sérültek között két szerbiai utas (állapotuk nem súlyos), de ugyancsak két magyar, egy férfi és egy nő is van, mindketten kormányalkalmazottak.

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Belgiumban. Minden nemzeti zászlót félárbócra eresztenek az ország hivatalos épületein - közölte Frédéric Cauderlier, a belga kormányfő szóvivője.

A lehetséges tettesek után jelenleg is nyomoznak, az országban a legmagasabb fokú terrorkészültség lépett életbe, rengeteg a katona és a rendőr az utcákon. A Zaventem bezárta kapuit, csakúgy, ahogy a fő brüsszeli vasútállomások. Nem járnak a vonatok, villamosok, metrók és buszok. A hatóságok 4-es fokozatú készenléti állapotot rendeltek el az egész ország területén. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a belga főváros mellett más nagyobb városokban is szünetel a tömegközlekedés, szinte egész Brüsszel zárlat alatt van, mindenhol rendőröket, katonákat, harci gépkocsikat látni.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalta a felelősséget a Brüsszelben elkövetett terrortámadásért.

A hatóságok attól tartanak, hogy további elkövetők tevékenykedhetnek a fővárosban - közölte Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornának adott nyilatkozatában.

Nem sokkal fél négy után a hatóságok megkezdték kiüríteni az Európai Bizottság épületét, amely közvetlen közelében van annak a brüsszeli metróállomásnak, ahol délelőtt három pokolgép robbant. A hatóságok egyelőre nem indokolták meg a sajtónak az EB épületének kiürítését.

Nem sokkal később a rendőrök feltartóztatták a Brüsszel–Amszterdam vonalon közlekedő vonatot és megkezdték átkutatni. Ebben az esetben sem tudni, hogy pontosan miért találták gyanúsnak a vonatot.

Közben az is kiderült, hogy a repülőtéren felrobbantott bombák egyikében biztosan voltak szögek is. Ezek különösen súlyos sérüléseket okoztak az embereknek. A repülőtéren két robbanószerkezet robbant. A nyomozás eddigi eredménye szerint egyiket egy öngyilkos merénylő robbantotta fel, a másik viszont távirányításos volt.

Brüsszelben később a nap folyamán több alkalommal is robbanást hallottak a polgárok. A sajtó szerint a szakértők olyan mellényeket robbantottak fel ellenőrzött körülmények között, amelyeket az öngyilkos merénylők veszítettek el szökés közben. A repülőtéren is találtak ilyen mellényt. A belga közszolgálati televízió legújabb jelentése szerint a merénylők szögekkel töltötték meg a pokolgépeket a detonáció hatásának növelése érdekében.

A BRÜSSZELIEK NÉMÁN EMLÉKEZNEK

A belga kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett és minden közintézményen félárbócra engedték a zászlókat. A polgárok a város központjában, spontán összejöveteleken, némán, gyertyát gyújtva emlékeznek a merénylet áldozataira.

A hírügynökségi jelentések szerint az Európai Unió adminisztratív központjában ugyan feszült a helyzet, de az emberek békésen közlekednek az utcákon. Peter Mertens, a belga belügyi válságközpont vezetője bejelentette, hogy bár a veszély még mindig valós, a lakosok ismét elhagyhatják az otthonukat.