2024. március 28., csütörtök

Pásztor kiírta a tartományi választásokat

Most már hivatalos – a tartományi parlamenti választásokat is április 24-én, vasárnap tartják. Korábbi ígéretével összhangban Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke ma kiírta a rendes időben zajló tartományi parlamenti szavazást, melyet ezúttal már nem vegyes rendszerben, hanem a részarányos elv alapján rendeznek meg, akárcsak a köztársasági választásokat. Nyilatkozatában a házelnök az értékes munka eredményének nevezte, hogy e választásokra nem idő előtt kerül sor, hanem a négyéves mandátum lejártakor. Arról is szólt, hogy véleménye szerint a vajdasági választási rendszerről szóló végleges döntést a parlament következő összetételének kell majd meghoznia a soron következő voksolás tapasztalatai alapján.

– Örömömre szolgál, hogy a vajdasági parlament ki tudta tölteni a négyéves ciklusát. Voltak pillanatok, amikor ez nem tűnt túl valószínűnek. Az elmúlt négyéves mandátumban, különösen annak második felében, rengeteg olyan politikai jellegű gond volt, amely másfajta forgatókönyvet valószínűsített. A politikai rendszer stabilitására utal, hogy mégsem kellett rendkívüli választásokat kiírni a tartományban. Egy közös erőfeszítés eredménye mindez, melyben szerepe volt mind a 120 képviselőnek, a frakcióvezetőknek, alelnököknek és egy kis szerepem nekem is volt abban, hogy a legélesebb helyzetekben is kompromisszumot tudtunk kötni, tárgyalóasztalhoz tudtunk ülni és megoldásokat tudtunk találni – értékelte az elmúlt négy esztendőt a házelnök.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

AZ ELSZÁMOLÁS IDEJE

A Tartományi Képviselőházat rangos, politikai tekintéllyel rendelkező intézménynek nevezte, ahol kulturált hangnemben, toleráns légkörben zajlanak a viták. Ezzel összhangban arra szólította fel a pártokat, hogy mérsékelt és kulturált legyen a kampány is.

– Egy nyugodt kampányt szeretnék látni, melyben a politikai pártok és szervezetek az elképzeléseikkel kapcsolatban fejtik ki az álláspontjaikat és versengenek a szavazók bizalmáért. Attól tartok, nem teljesen így néz majd ki a kampány. Egészen biztos, hogy a vajdasági kampány nem lesz különálló az országos és önkormányzati kampánytól. Az is biztos, hogy a programokon és elképzeléseken túl nem lesz sárdobálástól és személyeskedésektől sem mentes. Mi, a Vajdasági Magyar Szövetségben elsősorban az eddigi teljesítményünkkel fogunk elszámolni, illetve elmondjuk, miről mit gondolunk a jövőt illetően, s megpróbáljuk meggyőzni a szavazókat arról, hogy mi vagyunk az a biztos pont, amelyre eddig is számíthattak, s ezután is számíthatnak a vajdasági magyarok – fejtette ki Pásztor.

AZ ÉLET NEM ÁLL MEG

A polgárokat arra kérte, minél tömegesebben vegyenek részt a szavazáson, mert csak ők dönthetik el, ki lesz a vajdasági parlament következő összetételének 120 képviselője. A választások kiírása ellenére a parlamenti bizottságok folytatni fogják munkájukat, s az sem kizárt, hogy újabb ülés is lesz még a választások előtt.

– Megvannak a formális jogi feltételei annak, hogy ülésezzen a ház, a választások kiírása önmagában nem oszlatja fel a parlamentet. Össze lehet hívni a jelenlegi összetételt egészen addig, amíg az új parlament nem alakul meg a választási eredmények tükrében. Az a kérdés, hogy lesz-e erre vonatkozó indítvány. Ebben a pillanatban nem látom annak a szükségét, hogy ülést hívjunk össze, de az élet kiszámíthatatlan, s ha igény mutatkozik rá, akkor akár a parlamentnek, akár a bizottságoknak lehetőségük van újabb ülés megtartására – mondta Pásztor.