2024. március 29., péntek

Biztonsági szakértők: a merényletek erősítik az idegengyűlölő és bevándorlás-ellenes érzelmeket az EU-ban

Londoni stratégiai elemzők helyzetértékelése szerint EU-szinten is számos negatív következménye lehet a brüsszeli merényletnek.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői szerint az európai közvélemény egyre inkább úgy érzékeli, hogy az Európai Unió vezetése nem tudja ellenőrzése alatt tartani a kontinenst fenyegető terrorveszélyt, különös tekintettel arra, hogy a brüsszeli terrortámadás nem sokkal a párizsi merényletsorozat után történt.

Az elemzők szerint az események várhatóan még tovább erősítik a menekültválság miatt egyébként is terjedő idegengyűlölő és bevándorlás-ellenes érzelmeket az EU-ban. Valószínűsíthető az is, hogy ezeket az érzelmeket az olyan radikális jobboldali pártok, mint Németországban az AfD, Franciaországban a Nemzeti Front, valamint a hasonló irányultságú közép- és kelet-európai politikai csoportok kihasználják majd és politikai tőkét kovácsolnak belőlük. Ezek a pártok már eddig is összemosták a menekülthullámot a terrorizmussal és komoly sikereket értek el a különböző szintű választásokon egész Európában - vélik a szakértők.

Ez a tendenció növelni fogja az uniós kormányokra nehezedő nyomást, és korlátozza szakpolitikai mozgásterüket az EU egyidejű válságainak kezelésére. Az elemzőműhely meglátása szerint a belső határellenőrzést lebontó schengeni rendszerben is még nagyobb feszültségek támadnak, valószínűleg még több - különösen stratégiai fontosságúnak ítélt - helyen létesülnek majd ellenőrzőpontok.

Mindemellett a történtek miatt David Cameron brit miniszterelnök is nehezebben tudja majd "eladni" a hazai közvéleménynek azt az érvelést, hogy Nagy-Britannia nagyobb biztonságban van az Európai Unió tagjaként. A maihoz hasonló újabb terrortámadások esetén ezért megnövekedhet annak az esélye, hogy a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson a brit választók többsége a távozásra voksol - vélekednek elemzésükben az Eurasia Group szakértői.

Az ENSZ egyik menekültügyi tisztségviselője már figyelmeztetett arra, hogy a brüsszeli terrorcselekmények miatti haragnak nem szabad a Szíriából menekülőket sújtania. "A brüsszeli robbantások miatti düh nem irányulhat a szíriai belháború, vagy a térségben másutt dúló harcok elől menekülők ellen" - mondta Amin Awad, a világszervezet közel-keleti és észak-afrikai irodájának szíriai menekültekért felelős koordinátora az AP amerikai hírügynökségnek.