2024. április 24., szerda

Nincs gazdájuk a málnatortáknak

Elvetették a vádakat szemétdombon összeszedett, majd áruba bocsátott torták miatt beperelt gyanúsítottak ellen

A kragujevaci ügyészség elvetette a Dejan Raonić, a kragujevaci Čistoća kommunális közvállalat egykori igazgatója, valamint a közvállalat 11 dolgozója elleni vádakat. A vádak szerint a gyanúsítottak 2014 végén a Jovanovac falu melletti szemétlerakóközpontból 18 ezer romlott tortát gyűjtöttek össze, majd adtak el.
Dejan Raonić veszélyeztetettség elhallgatása miatt kapott bűnvádi feljelentést, a dolgozók pedig munkahelyi felelősségel történő visszaélés miatt. Marija Mladenović ügyészhelyettes a Szerbiai Rádió és Televíziónak azt nyilatkozta, hogy a több mint egy évig tartott nyomozás során számos boltot vizsgáltak meg, tanúkat hallgattak ki, szakvéleményeket néztek át, majd megállapították, hogy nem áll fenn bűncselekmény gyanúja, és elvetették a vádakat.

Az eljárásban megállapították, hogy a tortákat a szemétlerakóközpontba dobták, így jogi szempontból kommunális hulladéknak számítottak, úgyhogy semmilyen anyagi értéket nem képviseltek. Mivel nem számítottak értéknek, nem lehetséges, hogy bárkinek anyagi hasznot hoztak volna, vagy hogy valakinek anyagi kárt okoztak volna – állapították meg.
Noha a gyanúsítottakat felmentették a vádak alól, az továbbra is tény, hogy a 2014 végén, a meghibásodott hűtőházakból a szemétlerakó-központba szállított 18 ezer tönkrement málnatortát valaki értékesítette.