2024. április 19., péntek

A legjobb sonkákat díjazták

A szabadkai Csülöknapokon kihirdették a mangalicahúsból és a fehér sertésből készült legjobb sonkák készítőit

Szabadkán nyolcadik alkalommal szervezte meg a Vajdasági Mangalicatenyésztők Egyesülete a Csülöknapokat. Az idén a húsvéti vásárral egybekötve. A rendezvény nagypéntekig tart a város főterén, ahol a mangalicából és fehér sertésből készült füstölt finomságok mellett kapható zlatibori kajmak, szarajevói ratluk, tokaji bor és különböző gluténmentes bombon, húsvéti csecsebe, meg könyv is. A vásár közepén egy mangalica malacot, két fekete kisbárányt meg egy juhot állítottak ki. Aki megéhezik, kürtőskalácsot, sült kolbászt, pljeskavicát  vagy más édességet is vásárolhat itt.

Szombaton délelőtt a rendezvény hivatalos megnyitóját tartották. Ljuben Hristov, a polgármester kisiparral megbízott tanácsosa üdvözölte az egybegyűlteket, majd Tóth Péter, a magyországi Mangalicatenyésztők Országos Szövetségének elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Tóth Péter kiemelte, hogy nagyon fontos rendezvény a szabadkai, mert abban a világban, amikor szite minden élelmiszer egyforma ízű, felértékelődik a minőségi alapanyagokból készült élelmiszer. Arra biztatta a szervezőket, tartsanak ki, s minél többeket győzzenek meg az egészséges táplálkozás fontosságáról.

A megnyitót követően osztották ki a legjobb sonkák készítőinek járó serlegeket is. A  mangalicasonka kategóriában a harmadik helyezést a kishegyesi Sógor hentesüzem kapta, a második helyezett a Gulyás Oldal Péter tulajdonában lévő Sanoslino vállalkozás lett, az első díjat pedig  a Porto Arcus húsipari cég kapta.

 A fehérsertés füstölt sonka kategóriájában a harmadik helyet a ludasi Noge húsipari cég szerezte meg, a második díjat a Promes érdemelte ki, az első díj ebben a kategóriában pedig Temerinbe került, mégpedig a Kuk hentesüzlet tulajdonosához. A szakemberekből álló zsűri  a sonkák küllemét, állagát, a hús és a zsír arányát vizsgálta, és ennek alapján döntött.