2024. április 19., péntek

Aranytollas diák

Március 16-án a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban tizenegyedik alkalommal tartották meg az Újságírók Magyarkanizsai Egyesülete által a középiskolás diákok s

A mára már hagyományossá vált Aranytollas diák elnevezésű versenyre 45 pályamű érkezett a helyi Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont diákjaitól. A pályamunkákat a Röhrig Ottó, aki egyben az egyesület elnöke, Istenes Erika és Aranyos Klára összetételű zsűri értékelte.

  A verseny témái voltak:

1. Migránsok a városban

2. Örömteljes hétvége

3. Milyen célra használom a világhálót?

4. Társadalmunk és mindennapi életünk gondjai

5. Jön a tavasz!

6. Szabadon választott téma.

Arról, hogy milyen kritériumok szerint minősítettek, Röhrig Ottót kérdeztük:

 – Az elbírálás során elsősorban azt tartottuk szem előtt, hogy egy-egy írás mennyire önálló, mennyire saját élmények a leírtak, mennyire nyújt az írás valós képet a feldolgozott témáról, a diákok mennyire a saját gondolataikat fejezik ki bennük, van-e valamilyen jövőképük. Sajnos azt is megtapasztaltuk néhány írásban, hogy már másodikos vagy harmadikos középiskolásként is komolyan foglalkoztatja őket a maradni vagy menni gondolata – nyilatkozta az egyesület elnöke.

(fotó-Iván László)

A bírálóbizottság döntése értelmében az idén az Aranytollat Katona Róbert harmadikos tanuló az Örömteljes hétvége témára írt fogalmazásával érdemelte ki.  Az első helyezett a díj mellé megkapta az ÚMKE bizonyos kedvezményekre is feljogosító tagsági könyvecskéjét. A második helyet Molnár Enikőnek, a harmadikat, pedig Szabó Nikolettnek ítélték, akik írásaikban társadalmunk gondjaival, illetve a migránsválság problémájával foglalkoztak. A zsűri különdíjában részesült Szalma Nikoletta Édesanyám című munkájáért. Művének találó társadalombíráló éléért a másodikos Fábián Bálint is könyvjutalmat kapott.

A tanulók felkészítésében, lelkesítésében és patronálásában vitathatatlan érdeme van Bata Rózsa magyar nyelv és irodalom szakos tanárnak.

– Nagyon fontos a mai világban, hogy meghallgassuk, vagy ha másként nem megy, hát elolvassuk, hogyan is gondolkodnak a fiatalok a világról, hisz csak így tudjuk megérteni, mi a fontos számukra, mi az, amin a felnőtt társadalomnak változtatni kellene a fiatalok érdekében – mondta a tanárnő.

Érdekes és figyelemre méltó, hogy minden évben feltűnik néhány tehetséges diák, aki könnyedén ír akár egy novellát is, szellemesen fogalmaz párbeszédet, ötletes szövegben jelenít meg egy hangulatot, társadalombírálatot ír sajátos gondolatvezetéssel, vagy érzéseinek lélektani ábrázolására törekszik. És sorolhatnánk tovább a feladatokat, amelyekkel a versenyen részt vett diákok kisebb-nagyobb sikerrel, de nagy odaadással megbirkóztak.