2024. március 29., péntek
BIRKÓZÁS

Štefanek: Szabadka az én városom

A szerbiai kötöttfogású birkózóválogatott három ezüstérmet nyert a közelmúltban Rigában megtartott Európa-bajnokságon. A három ezüst egyikét a szabadkai Spartacus tagja, Davor Štefanek szerezte, akinek ez a felnőttpályafutása nyolcadik érme (2005-ben arany-, 2009-ben ezüstérem a Mediterrán Játékokon, 2014-ben arany-, 2015-ben bronzérem a világbajnokságon, valamint két-két ezüst- és bronzérem az Európa-bajnokságokról). Štefaneket a szabadkai városháza zöld termében fogadta Maglai Jenő polgármester és Vjekoslav Ostrogonac, a város sportfelelőse. Maglai kiemelte, hogy az ezüstérem nagy siker a szabadkai sport és a Spartacus Birkózóklub számára is.

Szabadka városa köszönetet mond az elért eredményeidért, és maximálisan támogatnunk kell téged és a klubot is a minél jobb eredmények elérésében. Szeretnénk, ha Szabadkán maradnál, ha itt építenéd tovább a karrieredet, és a birkózás szabadkai nagyságai között maradnál – mondta Maglai.

Štefanek elmondta, hogy azért jött vissza Szabadkára, hogy anyaegyesületében tegyen pontot karrierje végére.

Szabadka az én városom. Januárban tértem vissza, és azonnal érmet sikerült szereznem. Remélem, hogy még idén, a riói nyári olimpia után újra találkozunk, hiszen fő célom az éremszerzés az olimpiai játékokon. Nagyon boldog vagyok, hogy négy Európa-bajnoki érmet szereztem eddigi pályafutásom során, ami még egyetlen szerbiai birkózónak sem sikerült. Köszönöm edzőmnek, Sreten Damjanovićnak és a Spartacus Birkózóklubnak, hogy újra Szabadkán lehetek. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az országos csapatbajnoki címet visszahozzuk Szabadkára. Rigában nem vártam érmet magamtól, a versenyzés és a forma megtartása volt a fő célom. Különösebben nem készültem a kontinenstornára, a fejemben már régóta az olimpia jár, épp ezért kicsit meglepett az ezüstérem – mondta Štefanek.

Andrija Romić, a Spartacus Birkózóklub elnöke elmondta, hogy felemelő érzés volt tagja lenni annak a válogatottnak, amely a három ezüstéremmel történelmet írt.

Štefaneket és Franjkovićot visszahoztuk Szabadkára, így a városban az egyetlen olyan klub vagyunk, amelynek felnőttcsapatát csak szabadkai sportolók alkotják. A sétaerdei sportcsarnokban naponta 40-50 gyerek edz, emellett kihelyezett tagozataink működnek Makkhetesen, Palicson, Hajdújáráson, Királyhalmon és Kishegyesen. Ezek a gyerekek a garancia arra, hogy sikerekből a jövőben sem lesz hiány – mondta Romić.

Maglai szerint a város három fő feladatot határozott meg az elkövetkező négy évre:

Növelni kell a sportra szánt összeget, valamint szelekciót kell végezni, meg kell határozni, mely klubokat, mely sportágakat támogatjuk. Elsőbbséget az olimpiai sportágak élveznek, meg kell nézni, melyek a hagyományos sportágaink, és melyek azok, amelyek fontosak a város számára. Egy új sportcsarnokot kellene építenünk, ahol nemcsak sportolóink készülhetnének és mérkőzhetnének jobb feltételek között, hanem a létesítmény alkalmas lenne országos, Balkán- és Európa-bajnokságok lebonyolítására is. Ezek mind nagyobb bevételt hozhatnak a város számára. A harmadik feladat a fedett jégpálya kérdése, amire szükség van, viszont egy új, modern sportcsarnok felépítése fontosabb, így a sport színvonalát megtartanánk, és Szabadka továbbra is a sport városa maradna – mondta a polgármester.