2024. április 25., csütörtök
A MAGYAR–LENGYEL BARÁTSÁG NAPJA

Hisznek az erős Európában

A magyar–lengyel barátság napja alkalmából szombaton a Pesti Vigadóban tartott rendezvényen Áder János köztársasági elnök beszédében felidézte az 1956-os eseményeket: azokban a napokban lengyel zászlók is lobogtak a pesti utcákon vonuló tömegben, lengyel egyetemisták is jelen voltak, akik a magyar himnuszra a lengyel himnusz eléneklésével válaszoltak. Másnap egy varsói nagygyűlésen már a magyar zászlóknak szólt a taps.

Andrzej Duda és Áder János találkozója (fotó-MTI)

Arra is emlékeztetett, hogy '56-ban lengyelek ezrei adtak vért, mert a közös célokról ugyanazt gondolták, és kétszer annyi adomány érkezett lengyel földről azokban a napokban Magyarországra, mint a világ valamennyi népétől összesen.

Áder János kiemelte: „mi, lengyelek és magyarok hiszünk az erős Európában”, hiszünk abban, hogy Európa erejét a történelmi hagyományaikat megtartó, értékeikre büszke, identitásukat megőrző nemzetek adják, az olyan szabadságszerető nemzetek”, amilyenek a lengyelek és a magyarok.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök hangsúlyozta: a mai EU-ban kétségkívül értékválságnak lehetünk tanúi, azok az értékek vannak válságban, amelyekre ez a civilizáció épült. Magyarország és Lengyelország azonban megőrzi ezeket az értékeket, és kötelességük, küldetésük, hogy ezen értékeket visszavigyék Nyugat-Európába, és minden támadás ellenére védelmezzék.