2024. április 19., péntek

Az utolsó pillanatban visszakozott?

Kihallgatták Salah Abdeslamot, a tavalyi párizs terrorakciók kitervelőjét

Mint hétvégi számunkban közöltük, pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben elfogták Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottját, kitervelőjét. Abdeslam a brüsszeli kihallgatásán azt állította, hogy a Stade de France nemzeti stadionnál a támadások estéjén fel akarta robbantani magát, de az utolsó pillanatban visszakozott – mondta szombaton Francois Molins párizsi főügyész.

Az első nyilatkozatai, amelyeket óvatosan kell kezelni, egy sor kérdést vetnek föl, amelyeket Salah Abdeslamnak meg kell majd magyaráznia – hangsúlyozta az ügyész párizsi sajtótájékoztatóján, emlékeztetve arra, hogy a terrorista a stadiontól, ahova gépkocsival elvitt két öngyilkos merénylőt, Párizs XVIII. kerületébe hajtott. Ez utóbbi helyszín annak ellenére szerepelt abban a közleményben, amelyben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet másnap magára vállalta a merényletsorozatot, hogy ott végül nem történt merénylet.

A francia hatóságok eddig azt gyanították, Abdeslam azt tervezte, hogy a XVIII. kerületben robbantja föl magát. A nyomok alapján járt is ott este 10 órakor, és ott hagyta azt a fekete Renault Clio típusú gépkocsit, amellyel a kamikázékat vitte a stadionhoz. A gépkocsit négy nappal később találta meg a rendőrség. A dzsihadista innen Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban járt, ahol egy szemetesbe dobta a robbanóövét, mielőtt szombaton hajnalban két barátjával visszaindult Belgiumba.

Az ügyész elmondta, hogy a férfinak „központi szerepe volt a terrorkommandó összeállításában és a merényletek logisztikai előkészítésében”. Megemlítette, hogy a dzsihadista júliusban és augusztusban többször átutazott Európán, és részt vett a migránshullámmal Európába érkező terroristák szállításában.

A belga ügyészség korábban közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen „terrorista gyilkosságban való részvétel” jogcímén emeltek vádat. A hatóságoknak a 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatás során bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján. A terroristát a kihallgatását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városába.

A letartóztatásától számított 60 napon belül, fellebbezés esetén pedig 90 napon belül adhatja át Belgium Franciaországnak Salah Abdeslamot – közölte szombaton a francia igazságügyi minisztérium.

Salah Abdeslam ügyvédje pedig azt közölte, hogy védence elutasítja a kiadását Franciaországnak, miután azt szeretné, ha előbb a belga eljárást folytatnák le ellene.