2024. április 23., kedd

Új sugárterápiás készüléket adtak át Kamenicán

Az ígéretek szerint az év végére teljesen megszűnnek a várólisták

Három, a rosszindulatú daganatos megbetegedések kezelésére szolgáló úgynevezett lineáris akcelerátort szereznek be a Vajdasági Onkológiai Intézet számára a kamenicai kórházkomplexum kettes blokkjának felszerelése keretében.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A közbeszerzés folyamata nagyon elhúzódott. Mint arról lapunk már korábban beszámolt, a pályázatok még 2014-ben indultak, a betegeknek azonban mindeddig várniuk kellett, mert minden pályázat meghiúsult, a politikai pártok pedig egymásra mutogattak, amikor az a téma került terítékre, hogy a köztársaság vagy a tartomány hibája-e a gépek beszerzésének ellehetetlenítése. 2014 után többször is meghiúsította a közbeszerzést a pályázati jogok védelmével foglalkozó köztársasági bizottság, mert valamelyik induló cég minden esetben panaszt tett a közbeszerzés folyamatának lebonyolítására. Ma eljutottunk oda, hogy vasárnap az onkológiai osztályon a három akcelerátor közül az elsőt átadták rendeltetésének.

A sugárkezelő berendezés a legmodernebbek közé tartozik, és egy teljesen új, erre a célra előkészített teremben helyezték el. Dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő adta át ünnepélyesen az akcelerátort, dr. Miloš Lučićnak, az onkológiai intézet vezetőjének és Nebojša Malenkovićnak, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság vezetőjének jelenlétében.

– Ilyen berendezés Délkelet-, illetve Közép-Kelet-Európában még csak egy helyen, a bécsi egyetemi klinikán található. Az új akcelerátornak köszönhetően lehetővé válik, hogy mintegy százötven beteg kapja meg idejében a kezelést úgy, hogy az egészséges szövetet teljesen kíméli a gép, s csupán a megbetegedett részre összpontosul a sugarazás. Áprilisban megnyílik a Kamenica 2, s az év végére teljesen meg fognak szűnni a várólisták. Ez nemcsak a vajdasági polgároknak jó hír, hanem az ország minden polgárának, itt ugyanis mindenkinek lehetősége lesz kezeltetni magát. Túlságosan is szegény ország vagyunk ahhoz, hogy megengedjük magunknak ócska egészségügyi berendezések beszerzését, polgáraink a legjobb minőséget érdemlik – értékelte a tartományi kormányfő.

A Vajdasági Onkológiai Intézet igazgatója is elégedettségének adott hangot az első sugárkezelő berendezés átadása kapcsán, s egyetértett abban, hogy a gép minőségi és gyors kezelésekre ad lehetőséget, ennek köszönhetően megszűnik a hosszú várakozás. Kiemelte, hogy március a rákellenes küzdelem hónapja, ezért ennek az eredménynek most külön szimbolikája van. Mint mondta, a következő hetekben a másik két berendezést is működésbe hozzák.

A berendezéseket a svéd Elekta gyártótól vásárolták. A szakemberek szerint nem csupán a várólisták törlésében van a közbeszerzés sikeres lezárásának lényege, hanem abban is, hogy három olyan új módszerrel történő sugárterápiát tesz lehetővé, melyre hazánkban és a régióban eddig nem volt lehetőség.

Vajdaságban jelenleg 771 páciens várja a sugárterápiát. Az ígéretek szerint az új berendezéseknek köszönhetően az év végére a várakozást teljesen felszámolják.