2024. április 24., szerda

Diákok a Caritasszal terepen

Az Egészségügyi Szakközépiskola és a Caritas együttműködésének célja az életre és humánus hozzáállásra való nevelés

Együttműködési szerződést és memorandumot is aláírt pénteken a szabadkai Egészségügyi Szakközépiskola és a szabadkai egyházmegye Caritasa.

Ric Gábor, a Caritas elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szerződés a gyakorlati órákról szól, amelyek tulajdonképpen a terepen, a Caritas házi ápolási szolgálatának keretében zajlanak majd, a memorandum pedig olyan önkéntes munkára vonatkozik, amelyet a diákok a szervezettel közösen végezhetnek. Ilyen például az egészséggel kapcsolatos világnapokra való készülés és aktivitások szervezése, illetve az emberiességre való nevelés.
Olga Petrović, az Egészségügyi Középiskola igazgatónője elmondta, a program lényege az, hogy a diákok önkéntes alapon, a szabadidejükből áldozva ismerkedjenek meg a való élettel.
Szűcs Izabella, az iskola gyakorlati oktatásának koordinátora kiemelte, a cél az, hogy amiről négy éven át hallanak az iskolában, végül a gyakorlatban, s ne csak a kórház falai között ismerkedjenek meg. A humánus hozzáállást, tevékenységet tudják így fejleszteni, hogy havonta egy hetet a Caritasban töltenek – mondta a tanárnő.
Ric Gábor hozzátette, a házi ápolásban tudnak segíteni a fiatalok, ahol talpraesettségre lesz szükség, és a tudásuk szerint kell, hogy reagáljanak a különböző helyzetekben.
– Nagy élettapasztalat ez, amit később kamatoztatni tudnak. Megfürdetik a felhasználóinkat, de elmennek majd bevásárolni, segítenek a házimunkában, esetleg megtornáztatják, akinek szüksége van rá – mondta Ric.
A programban 45 harmadik osztályos diák önkéntes alapon vesz részt.