2024. április 25., csütörtök

Szó-Beszéd Kishegyesen

Bemutatták a kishegyesi lap jubileumi kiadványát

Telt ház előtt került sor a 20 év Szó-Beszéd Kishegyesen című könyv ősbemutatójára csütörtökön este a kishegyesi Tűzoltóotthon nagytermében.

 A kiadvány a helyi lap, a Szó-Beszéd 20 éves évfordulója alkamából jelent meg, és Molnár Márta, a könyv szerkesztője, Novák Attila, a lap főszerkesztője, valamint Molnár Imre, békésszentandrási iskolaigazgató mutatták be. Molnár Imre a lap léterjöttében játszott nagyon komoly szerepet. Az est során a Szó-Beszédhez fűződő gondolatait megosztotta a közönséggel Szűgyi István, tanácselnök, dr. Virág Gábor, helytörténész, Juhász Bálint, tartományi gazdasági titkárhelyettes és Bojtos Béla, Bácsfeketehegy tanácselnöke.
- A Szó-Beszéd 2015-ben ünnepelte fennállásának 20. jubileumát. Ez alkalomból elhatároztuk, hogy egy könyvet fogunk összeállítani a lap 20 éves történetéről. Erre a munkára Molnár Mártát, a lap egykori főszerkesztőjét kértem fel, aki meglátásom szerint jó munkát végzett, és egy jó könyvet állított össze. Fontosnak tartom, hogy megemlékezzünk az elődök munkájáról, a kezdetetkről és az összes többi munkatársról, akik részt vettek a lap szerkesztésében. Ezért is fontos, hogy könyv formájában tudtunk emléket állítani az előző 20 évnek – nyilatkozta lapunknak Novák Attila, aki 2013 óta a Szó-Beszéd főszerkesztője. Novák arról is szólt, hogy továbbra is szeretnék fenntartani a nyomtatott újságot, de emellett létrehoztak egy online hírportált is.
- A Szó-Beszéd online a kishegyesiek hírportálja, aminek fő célja, hogy megőrizze az aktualitást. Egy havi lap legnagyobb problémája épp az aktualitás, mert vannak hírek, amik hamar elveszítik időszerűségüket. Az online felületen ezeket rögtön meg tudjuk jelentetni – mondta el a főszerkesztő.
A Szó-Beszéd könyv megjelenése komoly előkészítő munkát igényelt, számolt be lapunknak Molnár Márta.
- Először elolvastam a Szó-Beszéd újságokat 1995-től napjainkig, majd felosztottam három fő részre: a nagy elődőkre, utána jövünk „mi”, majd az utánpótlás. 1995-től 2002-ig tartott a nagy elődök korszaka, de ebben az időszakban mindössze tizenpár újság jelent meg. Utána jöttünk „mi”, és úgy gondoltuk, hogy van annyi energiánk, hogy havonta megtudjuk jelentetni az újságot. Bennünket az utánpótlás váltott le, és ők már az online felületre helyezik a fő hangsúlyt – mondta el Molnár.
A könyv kapcsán Molnár arról is szólt, hogy felkérte a Szó-Beszéd életében meghatározó szerkesztőket, hogy írják meg visszaemlékezésüket. Ezek alkotáják a könyv egy fejezetét, emellett a lapban megjelent írásokat is szerepelnek a könyvben. A Szó-Beszéd könyv megjelenését a tartományi oktatási titkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatták.