2024. április 18., csütörtök

Menedéket kért Németországban a koszovói kormányfő fivére

A koszovói kormányfő megerősítette vasárnap azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint fivére tavaly menedékkérelmet nyújtott be Németországban.

Isa Mustafa a Facebook közösségi oldalon vasárnap azt írta: testvére, Ragip tájékoztatta őt arról, hogy menedéket kért "egy súlyos betegség" miatt, amelyet Németországban szeretne kezeltetni, Koszovóban ugyanis erre nincs lehetőség.

Testvérén kívül a koszovói kormányfő unokaöccsei és unokahúgai is megpróbáltak tavaly Magyarországon át Németországba kivándorolni, de kiutasították és visszavitték őket Koszovóba.

Az Insajderi.com koszovói internetes oldal szombaton számolt be arról, hogy Ragip Mustafa Szerbián és Magyarországon keresztül először Franciaországba utazott, ahol elutasították menedékkérelmét. Ezután Németországba ment, ahol június 24-én Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban kért menedéket. Mindez néhány nappal azelőtt történt, hogy Angela Merkel német kancellár fogadta testvérét Berlinben.

Az Európai Unió adatai szerint az utóbbi két évben 70 ezer koszovói állampolgár nyújtott be menedékkérelmet, és ezzel ők alkotják a menedékkérők negyedik legnépesebb táborát a szíriaiak, afgánok és irakiak után. A koszovóiak kérelmének nagy részét azonban elutasítják.