2024. április 25., csütörtök

Új sugárterápiás készüléket adtak át Kamenicán

Az ígéretek szerint az év végére teljesen megszűnnek a várólisták

Három, a rosszindulatú daganatos megbetegedések kezelésére szolgáló úgynevezett lineáris akcelerátort szereznek be a Vajdasági Onkológiai Intézet számára a kamenicai kórházkomplexum kettes blokkjának felszerelése keretében. A közbeszerzés folyamata nagyon elhúzódott. Ahogyan arról lapunk már korábban is beszámolt, a pályázatok még 2014-ben indultak, a betegeknek azonban mindeddig várniuk kellett, mert minden pályázat meghiúsult, a politikai pártok pedig egymásra mutogattak, amikor az a téma került terítékre, hogy a köztársaság vagy a tartomány hibája-e a gépek beszerzésének ellehetetlenítése. 2014 után többször is meghiúsította a közbeszerzést a pályázati jogok védelmével foglalkozó köztársasági bizottság, mert valamelyik induló cég minden esetben panaszt tett a közbeszerzés folyamatának lefolytatására. Mára eljutottunk oda, hogy a három akcelerátorból az elsőt vasárnap átadták rendeltetésének az onkológiai osztályon.

A készülék működését is bemutatták (Fotó: vojvodina.gov.rs)

A készülék működését is bemutatták (Fotó: vojvodina.gov.rs)

A sugárkezelő berendezés a legmodernebbek közé tartozik, egy teljesen új, erre a célra előkészített teremben helyezték azt el. Dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő adta át ünnepélyesen az akcelerátort, dr. Miloš Lučićnak, az onkológiai intézet vezetőjének és Nebojša Malenkovićnak, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság vezetőjének jelenlétében.

– Ilyen berendezés Délkelet-, illetve Közép-Kelet-Európában még csak egy helyen, a bécsi egyetemi klinikán található. Az új akcelerátornak köszönhetően lehetővé válik, hogy mintegy százötven beteg kapja meg idejében a kezelést úgy, hogy az egészséges szövetet teljesen kíméli a gép, s csupán a megbetegedett részre koncentrálódik a sugarazás. Áprilisban megnyílik a Kamenica 2, s az év végére teljesen meg fognak szűnni a várólisták. Ez nem csupán a vajdasági polgároknak jelent jó hírt, hanem az ország minden polgárának, itt ugyanis mindenkinek lehetősége lesz kezeltetnie magát. Túlságosan is szegény ország vagyunk mi ahhoz, hogy megengedjük magunknak ócska egészségügyi berendezések beszerzését, polgáraink a legjobb minőséget érdemlik – értékelte a tartományi kormányfő.

A Vajdasági Onkológiai Intézet igazgatója is elégedettségének adott hangot az első sugárkezelő átadása kapcsán, s egyet értett abban, hogy a gép minőségi és gyors kezelésekre ad lehetőséget, megszünteti a hosszú várakozást. Kiemelte, hogy március hónap a rákellenes küzdelem hónapja, ezért ennek az eredménynek most külön szimbolikája van. Mint mondta, a következő hetekben a másik két berendezést is működésbe hozzák.

A berendezéseket a svéd Elekta gyártótól vásárolták. A szakemberek szerint nem csupán a várólisták eltörlésében van a közbeszerzés sikeres lezárásának a lényege, hanem abban is, hogy három olyan új módszerrel történő sugárterápiát tesz lehetővé, melyre hazánkban és a régióban eddig nem volt lehetőség.

Vajdaságban jelenleg 771 páciens vár a sugárkezelő gépekhez való hozzáférésre. Az ígéretek szerint az új berendezéseknek köszönhetően az év végére ezt a várakozást teljesen felszámolják.