2024. március 29., péntek

Zombori földművesek: Az állam kijátszotta saját törvényeit

Szerdán ülésezett a zombori városi képviselő-testület. Ennek hírére a zombori és környékbeli földművesek újabb tiltakozásra gyülekeztek a helyi önkormányzat épülete előtt. A termelők a szerb kormány március 11-én kelt, a mezőgazdasági minisztérium kezdeményezésére hozott, Aleksandar Vučić kormányfő aláírásával ellátott rendeletét lobogtatták. A rendelet javasolja a helyi önkormányzatoknak, hogy a folyó agrárgazdasági évben tegyék lehetővé, hogy akik megfelelő szerződések hiányában állami termőföldet művelnek, folytathassák tevékenységüket, azzal, hogy legkésőbb május elsejéig bejelentik, mekkora területen tevékenykednek, és erre a területre megfizetik a földbérletet. Lehetőleg peren kívüli megegyezés alapján, a földbérleti díj vajdasági átlagának összegében, amennyiben az érintett parcellák Vajdaság területén vannak.

A zombori termelők szerint ez a kormányrendelet szembe megy az érvényben lévő földművelési törvénnyel, és a földbitorlók kezére játszik, egyben folyamatosan kétségek közt tartja azokat a földműveseket, akik rendszeresen fizetik az állami szántók után a bérletet és ugyancsak rendszeresen adóznak.

A vkt tárgysorozati javaslatán egyébként szerepelt volna az állami termőföldek használatának ügye, de a kormányrendelet ismeretében a fölterjesztő visszavonta a napirendről.

– Szóbeli ígéretet kaptunk a vkt elnökétől és helyettesétől, hogy a kormányrendelet realizálásába bevonják a földműveseket, akiket meg is neveztek. Javasoltuk, hogy azoknak a termelőknek, akik szerződéssel rendelkeztek a 2014/15-ös periódusra, és kielégítették az önkormányzat iránti kötelezettségeiket, tegyék továbbra is lehetővé az eddig használt parcelláik művelését, amennyiben erre igényt tartanak – mondta a fölterjesztő, Slobodan Bezbradica (SZRP).

A vkt ülése egyébként igencsak viharos volt. Eleve késve kezdődött, majd a napirendet is csak kétórás vita után sikerült elfogadni. Az összejövetel érdekessége, hogy a Szerb Haladó Párt négy helyi képviselője bejelentette, Falvaink, városunk elnevezéssel új frakciót hoztak létre. Kissé furcsa lépés így, a mandátumuk végén, de az induló választási kampány talán magyarázatot ad rá.